Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dignus Boone van Bowa:

“Gemis Rusland dit seizoen extra groot”

De eerste helft van het exportseizoen is prima verlopen. De afzet van de Hollandse uien zal de komende maanden moeizamer verlopen is de verwachting. Daarnaast is er nog altijd het gemis van Rusland, zeker nu de middelmaten maar mondjesmaat weggaan.

De eerste helft van het exportseizoen verliep volgens Dignus Boone van Bowa beter dan verwacht, met veel vraag en goede marges. "Ook de kwaliteit viel eigenlijk alles mee. We hebben met name veel fijne maten weg kunnen werken als gevolg van de grote vraag vanuit Afrika", vertelt hij begin februari. Het was op dat moment rustig op de uienmarkt en er werd met smart gewacht op vraag vanuit Brazilië. Dignus laat halverwege de maand aan het Vakblad Primeur weten dat de vraag op gang begint te komen. "Brazilië wil uien van goede kwaliteit en kleur. Vanwege de hevige regenval in september is de kleur van veel uien niet optimaal dit seizoen." Bowa is gespecialiseerd in het sorteren en verpakken van uien. Het bedrijf van de broers Dignus, Jan en Jozé Boone werd in 1990 opgestart als uienhandel. Inmiddels gaan de gele en rode uien van Bowa de hele wereld over. Het bedrijf verwerkt jaarlijks zo'n 50.000 ton uien, die via Nederlandse exporteurs wereldwijd hun weg vinden in verpakkingen van 4 kilogram tot en met big bags.

Hoewel februari altijd een lastige maand valt de vraag dit jaar wel tegen. "Alleen als je grove maten hebt, zit je goed maar ik vermoed dat diegenen deze partijen nog wel even vasthouden. En eigenlijk vind ik de interesse in de grove maten nog niet al te groot", laat hij weten. De supers daarentegen lopen wel goed weg. Deze uien gaan veelal naar Spanje Verenigd Koninkrijk en Dubai. Buitenom Brazilië zal Europa binnenkort ook weer aan de markt komen. Of er al in de teelt aangestuurd kan worden op grovere maten durft Dignus niet zeggen. Volgens hem heeft de maatvoering vooral met de weersomstandigheden te maken. "Als je weinig regen hebt, dan heb je fijnere uien. Dat is nu merkbaar in Spanje. Daar is het behoorlijk droog geweest waardoor ze een tekort aan supers hebben. Dat geldt overigens ook voor veel andere landen met als gevolg dat de interesse in grove maten alleen maar toeneemt en er veel fijne maten zijn waar we niet vanaf kunnen komen. Afrika neemt de fijne uien wel af maar raakt zachtjesaan zelfvoorzienend."

Te veel middelmaten
Toch ziet hij dit niet als een hele grote bedreiging omdat de Afrikaanse bevolking nog altijd toeneemt. "Ook in bewaring zijn ze niet heel sterk. Des te groter is het gemis van Rusland. Er gingen altijd veel middelmaten die kant op. Van te voren weet je nooit wat de export gaat brengen maar nu we met de fijnere maten dreigen te blijven zitten, hadden we Rusland er graag bij gehad. Daarnaast is het nog maar afwachten wat Brazilië gaat doen. Of de vraag echt groot gaat zijn betwijfel ik, gezien de kwaliteit en kleur minder is dit seizoen." Toch ziet hij ook kansen. Andere productielanden, zoals Polen, hebben eveneens met slechte weersomstandigheden te maken hebben gehad, wat de vraag naar Hollandse uien positief kan beïnvloeden.
info@bowabv.nl