Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Verklaring Nederlandse ambassade over uienexport naar Panama

In verband met recente vragen over de import van Nederlandse uien in Panama heeft de Nederlandse ambassade zich uitgesproken over de teelt en export van dit product.

In de afgegeven verklaring wordt benadrukt dat Nederland en Panama in 2016 een protocol hebben vastgesteld met betrekking tot de import van Nederlandse uien in Panama. In dat protocol is onder andere vastgesteld dat de Nederlandse uien alleen binnen 120 dagen na de oogst mogen worden verkocht.

Hoewel het protocol een fytosanitair karakter heeft, wordt er ook in bepaald dat er geen Nederlandse uien geïmporteerd worden in de belangrijkste maanden van de Panamese oogst: maart, april en mei. De oogst in Nederland eindigt normaal gesproken eind oktober/begin november. Dit betekent dat er over het algemeen, met de termijn van 120 dagen, vanaf begin maart geen Nederlandse ui verkocht kan worden aan Panamese consumenten.

De Nederlandse uien mogen alleen geëxporteerd worden als ze gecertificeerd zijn door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Om er zeker van te zijn dat het protocol gevolgd wordt, certificeert de NVWA de uien voor de export naar Panama tot uiterlijk 105 dagen na de oogst. De laatste container met Nederlandse uien bestemd voor Panama kreeg dit jaar eind januari een exportverklaring van de NVWA.

Sinds 2017 wordt de termijn van 120 dagen, vastgesteld in een reglement van de Panamese Autoriteit voor Voedselveiligheid (AUPSA) en de Autoriteit voor Consument en Mededinging (ACODECO), toegepast op alle uien die in Panama verkocht worden. Het nakomen van het protocol en dit reglement, en het toezicht daarop, zijn verantwoordelijkheden van de Panamese autoriteiten. De Nederlandse regering kan zich hier niet in mengen.

De huidige aanwezigheid van Nederlandse uien op de Panamese markt is het resultaat van een beslissing van AUPSA, ACODECO en het Ministerie van Gezondheid om de termijn van 120 dagen uit te breiden voor de geïmporteerde uien die al op de Panamese markt zijn. Dit vanwege de ontoereikende beschikbaarheid van Panamese uien.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018