Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Carl van de Wiel, Agro Centre Holland:

"Vlotte afzet rode, tegenvallende markt roze uien en meer reuring in sjalotten"

Tholen - De afzet van de rode uien, loopt momenteel, tegen de ontwikkeling op de gele uien in, erg vlot door. "Ik heb dan ook veel vertrouwen in de komende maanden. Oostenrijk en Spanje zijn leeg en ook uit Italiƫ is er nu al veel vraag", constateert Carl van de Wiel van uiensorteer- en pakstation Agro Centre Holland uit het Brabantse Langeweg. "Er zit nog best wat voorraad, maar er is ook veel vraag, dus ik verwacht dat de voorraad rode uien met gemak verkocht zal worden. De komende zes weken zal het gros van de Hollandse rode uien er wel doorheen gaan. De meeste vraag komt vanuit de landen om ons heen, maar ze gaan ook naar Zuid-, Midden- en Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Noord-Afrika."



Opvallend is dit jaar de grote vraag naar de kleine sorteringen. "Normaal is het een probleem de kleintjes weg te krijgen, maar nu is de verhouding bijna scheef en is er meer vraag naar de kleintjes dan naar de grove rode uien", vertelt Carl. Van andere productielanden is de concurrentie volgens de handelaar beperkt. "Egypte komt vaak begin mei op de markt met vroege uien, maar vormt kwalitatief nog geen concurrentie. Zolang de kwaliteit goed is, gaan klanten graag door met Nederlands product. Voorlopig is de kwaliteit van de uien goed, al zit er veel verschil in partijen. Sommige partijen hadden al lang weg moeten zijn, maar de goede partijen kunnen ook in juni nog vermarkt worden."

De afzet van de roze uien, loopt overigens een stuk minder. "De prijzen gaan maar net over die van de gele uien heen. Dat vind ik echt teleurstellend, ik had hogere prijzen verwacht", vertelt Carl. De sjalottenmarkt daarentegen is aan een opleving bezig. "Die markt is het afgelopen jaar aardig slecht geweest. Frankrijk had een goede oogst, maar die voorraad begint nu te slinken en onze zaaisjalotten kunnen zich verheugen in meer vraag. Gelukkig komt er wat reuring in de markt. Het blijft toch een relatief kleine markt met een beperkt aantal spelers."



Nieuw is dat Agro Centre Holland haar klanten ook voorziet van gesneden uien in diverse snits, zoals ringen, partjes en blokjes. We hebben hierin een prachtig assortiment waarin vooral onze roze uien zeer mooi gepresenteerd worden. Dit loopt volgens plan. Je kunt klanten wat extra's bieden en dat voorziet zeker in een behoefte", besluit Carl.

Voor meer informatie:
Carl van de Wiel
Agro Centre Holland
Noordseweg 11
4772 PG Langeweg
Tel: 0168-371230
Fax: 0168-371235
www.red-onion.com