Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan van der Lans, Van der Lans International:

"Nieuw-Zeelands seizoen rustig gestart, minimaal 20 % lagere opbrengst verwacht"

Tholen - Vorige week arriveerden de eerste Nieuw-Zeelandse uien voor Van der Lans International weer bij uiensorteer- en pakstation Jonika in Oostdijk. Begin deze week volgde de tweede zending. "Het seizoen start erg rustig. Uit de exportcijfers blijkt dat de volumes de laagste zijn van de laatste zes jaar. De algehele verwachting is dat er dit jaar sowieso minder uien deze kant op zullen komen", vertelt Jan van der Lans.

De oorzaak voor de beperkte aankomsten zit in de weersomstandigheden. Tot en met december kampte Nieuw-Zeeland vooral met te droog weer, daarna zorgde het natuurgeweld met onder meer de cycloon Gita voor enorm veel neerslag. "Daar hebben ze lang de naweeën gehad met een 'stop-and-go-oogst'", vertelt de importeur. Het laatste nieuws van deze week ,na een kort onderzoek onder de belangrijkste telers en exporteurs in Nieuw Zeeland, is dat men minimaal een 20% lagere oogst verwacht, dat geldt zowel voor gele als rode uien. Wellicht resulteert dit in een hogere prijszetting op een later tijdstip!"



Hij verwacht na Pasen meer vraag naar de Nieuw-Zeelandse uien. "Het is de laatste jaren al een trend dat de grote programma's pas vanaf medio mei starten. Vanuit Nieuw-Zeeland korten afladers voorlopig bewust op de aanvoer. De vraag naar de nieuwe oogst witte uien, die we nu uit Australië importeren, is bijzonder goed."

Afnemers van de Nieuw-Zeelandse uien zijn hoofdzakelijk retailers uit de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Het Verenigd Koninkrijk wordt traditioneel rechtstreeks door Nieuw-Zeeland beleverd maar de export naar het Verenigd Koninkrijk is slechts nog minimaal de laatste jaren. Naast de Europese markt is ook Indonesië een grote klant voor de Nieuw-Zeelandse uien, al mogen daar geen uien kleiner dan 50 mm heen ter bescherming van de eigen productie van sjalotten, dezelfde blokkeringsregeling die ook impact heeft voor de Nederlandse uienexport naar Indonesië.

Het overgrote deel van de Nieuw Zeelandse uien arriveren bij Jonika in bigbags. "Hierdoor zijn we flexibel om tot het laatste moment de uien in de gewenste verpakking te verladen. We kunnen leveren in de originele verpakking van onze aflader Balle Bros uit Pukekohe", vertelt Jan. De importeur werkt al jarenlang samen met Jonika voor de op en overslag van importuien.

Naast de aanvoer vanuit Nieuw Zeeland en Australië importeert Van der Lans International ook uien uit Tasmanië, Chili en Egypte. "Een compleet assortiment van rode, gele en witte uien in diverse kalibers voor elk marktsegment", concludeert de importeur. "Na Pasen starten we de import van Chileense uien op. Ik verwacht hier iets meer vraag naar, omdat het aanbod vanuit Spanje beperkt is."

Ook voor de Nederlandse uien, ziet Jan nog wel licht aan de tunnel. "Het voordeel van de Nederlandse uien is dat ze letterlijk wereldwijd hun weg vinden. Ik verwacht dat er met name in Europa nog wel de nodige vraag ontstaat, met name voor uien van goede kwaliteit, grof 65 mm+ hard en blank met weinig tot geen verwering ".

Voor meer informatie:
Van der Lans International B.V.
Gerrit van der Veenlaan 18
3743 DN Baarn
Tel: 035 6422622
Fax: 035 6422644
info@vanderlans.com
www.vanderlans.com