Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Laurens Maartens, NBWM:

Wanneer slaat de deur dicht voor het Britse pond?

Voorzichtige signalen van economisch herstel en bemoedigende voortgang tijdens de Brexit-onderhandelingen zetten de deur op een kier voor een stijging van het Britse pond. Het is een kwestie van tijd voordat die deur weer wordt dichtgegooid.

De renteverhoging, die de Amerikaanse centrale bank woensdag doorvoerde, laat de valutawereld koud. De dollar viel na de rentezet zelfs wat terug ten opzichte van de euro. Dat geeft aan dat sommige handelaren hadden verwacht dat de Federal Reserve de rente met meer dan een kwart procent zou verhogen of zou laten doorschemeren dat er in 2018 nog eens drie of vier renteverhogingen gaan volgen. Het Britse pond zit juist behoorlijk in de lift ondanks dat de Bank of England de rente op donderdag ongewijzigd liet. De munt werd binnen enkele dagen 1,5% meer waard ten opzichte van de euro.

Brexit-perikelen naar de achtergrond
Achter de opleving van het Britse pond gaan verschillende ontwikkelingen schuil. Een belangrijke factor is dat de zorgen over de impact van de Brexit in ieder geval tijdelijk even naar de achtergrond zijn verdwenen. Eerder deze week werd een akkoord bereikt over een overgangsperiode, die loopt van de officiŽle Brexit-datum op 29 maart 2019 tot eind 2020. De partijen zijn bovendien een stuk dichter bij elkaar gekomen over de rechten van Europeanen in Groot-BrittanniŽ en andersom. Het gevaar dat het volgend jaar tot een harde Brexit komt, is hiermee weggenomen.

Economie in herstel
Signalen van een aantrekkende Britse economie geven het pond eveneens een duw in de rug. Donderdagmiddag werd bekend dat de winkelverkopen in februari met 0,8% zijn toegenomen ten opzichte van de voorgaande maand. Die groei is dubbel zo groot als waar economen op rekenden. In januari tekende zich nog een daling van 0,2% af. In vergelijking met een jaar eerder lag de waarde van de winkelverkopen 1,5% hoger. Dat is een signaal van een voorzichtig economisch herstel. De afgelopen maanden stonden de economische cijfers vooral in het teken van een inflatie die een stuk hoger lag dan de Britse loongroei. 

Voorschot op renteverhoging
Voor de Bank of England waren de meevallende groeicijfers in ieder geval aanleiding om alvast een toespeling te maken op een renteverhoging later in het voorjaar. Renteontwikkelingen hebben dus nog wel degelijk impact op de koersbewegingen van de Britse munt. Ondanks het vooruitzicht van een renteverhoging is het echter niet verstandig om positie te kiezen voor een verdere stijging van het pond. Daarvoor zitten er simpelweg veel te veel potentiŽle valkuilen in de Brexit-onderhandelingen. Bovendien is de positie van de Britse premier Theresa May allesbehalve zeker. Het is een kwestie van tijd voordat de politieke spanning weer oploopt Ė en het pond weer onder druk komt te staan.

Laurens Maartens (laurens.maartens@nbwm.nl) is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.            

Publicatiedatum: 23-3-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Staay Food Group meldt ID-Fraude
20-7-2018 Schouten deelt kritiek van CLTV op Nederlandss strategie in GMO groenten en fruit niet
20-7-2018 IMF: Nederland zwaar getroffen bij harde brexit
20-7-2018 Boerenbond vraagt om erkenning landbouwramp
20-7-2018 Negen aandeelhouders tweede generatie De Groot en Slot aan de slag met familiestatuut
20-7-2018 Agf-dieven slaan toe
20-7-2018 EC geeft informatie over nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid
20-7-2018 Grote stijging Turkse AGF-export naar Rusland
20-7-2018 Turkse fruitexport in 5 maanden verdubbeld
20-7-2018 "Zachte Brexit is nog ver weg"
19-7-2018 Nigeriaanse ondernemers verkiezen bitcoins boven eigen valuta
19-7-2018 Zo los je je vijf grootste WhatsApp ergernissen op
19-7-2018 Buren en NFO starten pilot Ďcontrole huisvestingí
18-7-2018 Provincie Noord-Holland gaat vogelschade voor 60% vergoeden
18-7-2018 EU en Japan zetten handtekening onder vrijhandelsakkoord
17-7-2018 Grootste vangst illegale gewasbeschermingsmiddelen ooit
17-7-2018 De Castro wil oneerlijke handelspraktijken aanpakken
17-7-2018 Telersvereniging kan teler te hulp schieten bij inkomensdaling
16-7-2018 Duitsland: overzees hardfruit voert de boventoon
16-7-2018 EU: Ä10 miljoen euro om groenten en fruit te promoten