Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Daling van 20%

Nieuw-Zeelandse uienoogst kleiner door ziekte

De Nieuw-Zeelandse uienoogst valt minstens 20% lager uit als gevolg van het natte weer dat bladziekten heeft veroorzaakt. Het rooien is bijna voltooid en Michael Ahern, van Onions New Zealand, vertelt dat het seizoen telers wisselvalige resultaten heeft opgeleverd. 

Het grootste probleem was bladvlekkenziekte, stemphylium, die de planten heeft beschadigd. Ahern: "We hadden in een aantal teeltgebieden problemen en daarom hebben we onlangs een enquête gehouden om een oogstraming te kunnen maken. Hieruit blijkt dat de oogst mogelijk zo'n 20% lager zal zijn en dit percentage kan nog stijgen door kwaliteitsproblemen bij het verpakken."

We hebben in de sector niet eerder zoveel problemen met bladvlekkenziekte gehad. Mogelijk wijst dit op een nieuwe ziekteverwekker of is het het gevolg van klimaatverandering," legt Ahern uit. 

Radionz.co.nz schrijft dat ook aardappeltelers in het land een moeilijk seizoen achter de rug hebben als gevolg van waterschaarste, extreem hoge temperaturen en zware stormen. Chris Claridge, van Potatoes New Zealand, legt uit dat deze problemen duidelijk verband houden met de verandering van het klimaat. "We zien dat dit directe effecten heeft op de mogelijkheden van telers om aardappelen te poten en rooien en dit heeft weer gevolgen voor hun inkomsten en exportkansen."

Januari was de heetste maand ooit. In combinatie met meerdere cyclonen heeft dit telers hard geraakt in hun portemonnee. "We hebben steeds meer bewijs dat klimaatverandering rechtstreeks gevolgen heeft voor telers en we moeten de discussie hierover op gang brengen evenals over de manieren waarop we hier in de toekomst mee om moeten gaan," vervolgt Claridge. Hij benadrukte dat het weerbaarder maken van telers hierbij het belangrijkste aspect is.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018