Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Van der Pol Pallets:

Stijgende houtprijzen: einde lijkt nog niet in zicht

De prijs van hout stijgt de afgelopen maanden voortdurend. Het eind lijkt, met de economische wind in de rug, nog niet in zicht. De stijging heeft een aantal structurele en tijdelijke oorzaken. Palletbedrijf Van der Pol zette ze hieronder op een rijtje

Structureel:
 1. Een wereldmarkt
  De Europese houtmarkt is een wereldmarkt geworden. Zowel China, India, de Verenigde Staten als het Midden-Oosten vissen nu consequent mee in de Europese houtvijver. Mede daardoor wordt de vis voortaan duur betaald.
 2. Chinezen betalen meer
  China en andere exoten betalen zomaar 20-30 euro meer per kubieke meter voor dezelfde houtsoort. Waar de Nederlandse klant ook nog erg kritisch is, is dit bij de Chinezen geen probleem. Het is appels met peren vergelijken, waarbij langdurige relaties geen rol meer spelen.
 3. Economische ontwikkelingen
  De industrie is booming, de vraag is consequent hoog en het einde lijkt voorlopig niet in zicht. De belangrijke industriŽle PMI-index staat op het ťťn-na-hoogste punt sinds haar bestaan (2000). Deze hoog conjuncturele ontwikkeling zorgt voor een constant hoge vraag naar pallets.
 4. Transport
  De transportsector kent een structureel tekort aan chauffeurs. Door de aantrekkende economie wordt de vraag naar transport groter, waardoor dit probleem nog nijpender wordt. Als er al hout beschikbaar is, is het nog de uitdaging om het hier te krijgen.
 5. Andere industrieŽn
  Andere industrieŽn, die hout gebruiken, hebben ook een hogere vraag. Denk hierbij vooral aan de spaanplaat- en biomassaindustrie.
 6. Sluiting zagerijen
  In de afgelopen jaren zijn er een fors aantal zagerijen gesloten, waardoor de productiecapaciteit is afgenomen. Er zijn nog grote zagerijen over, maar juist de kleinere zagerijen zorgen voor de benodigde diversiteit aan kopmaten noodzakelijk voor de industrie.
 7. Personeelskosten
  De stijgende personeelskosten zijn in de afgelopen jaren niet of nauwelijks doorberekend. Juist door de krapte in de huidige personeelsmarkt is het belangrijk om deze kosten te corrigeren op de prijzen.


Tijdelijk:

 1. Valutaschommelingen
  Koerswijzigingen in de roebel of de Noorse/Zweedse kroon hebben hun invloed op de houtprijs. Dit is nagenoeg onzichtbaar voor de eindgebruiker, maar vergis deze impact niet.
 2. Tekort aan grondstoffen
  Naast de economische redenen is er ook een klimatologische reden. De natte zomer en het uitblijven van de winter zorgen voor problemen in de rondhout voorziening. Men kan al maanden niet de bossen in, waardoor er een schrijnend tekort is aan stammen bij de leveranciers.
 3. Beschikbaarheidsproblemen
  De vraag naar pallets was en is nog steeds stijgende. Door de onbalans in vraag en aanbod en de onzekerheden zoals vermeld, ontstaan er beschikbaarheidsproblemen. De vrees voor stagnerende leveringen en stilstand van palletproductielijnen is gegrond.

Palletbedrijf van der Pol kan ondanks de huidige marktontwikkelingen de beschikbaarheid van houten pallets, kisten en verpakkingen nog garanderen. "Onze ruime voorraad zorgt dat we ruimte hebben om vertraagde leveringen op te vangen. Daarnaast hebben wij voldoende bronnen waaruit wij kunnen putten. Wij adviseren onze klanten om eventuele investeringen (in bijvoorbeeld kisten) op dit moment niet uit te stellen tot een later tijdstip. Ongeveer 70% van de prijs van onze producten bestaat uit de houtprijs. Deze stijgt op dit moment met ca. 5-10% per kwartaal. Daarnaast blijft de beschikbaarheid problematisch, waardoor levertijden kunnen gaan toenemen", laat het bedrijf weten.

Voo rmeer informatie:
Palletbedrijf van der Pol
Dorpsstraat 96, Woensdrecht, Nederland
T(0)164 - 61 33 55
info@polpallets.nl
www.polpallets.nl


Publicatiedatum: 3-4-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

18-7-2018 Biologisch afbreekbare banderol voor Lidl
17-7-2018 Rapport geeft inzage welke verpakkingen voor AGF in VK worden gebruikt
17-7-2018 Volledig recyclebare verpakking
13-7-2018 Verpakking voor stukken watermeloen
12-7-2018 Nieuwe Duitse verpakkingswet: minder ecologische belasting, meer recycling
12-7-2018 Verbod op zwart plastic PlanetProof niet ingevoerd, verbod op metalen sluitingen wel
11-7-2018 China: kleinverpakking is de trend
9-7-2018 Iceland probeert papieren tassen ter vervanging van plastic
6-7-2018 Wetenschappers ontwikkelen eetbare verpakking
5-7-2018 Patriottische verpakking maakt Canadees feest inspirerend
4-7-2018 Biologisch afbreekbare folies en groentennetten
4-7-2018 Bio-bessenschaaltjes uit houtsnippers
3-7-2018 Steeds meer Poolse telers kiezen voor bedrukte folieverpakkingen
2-7-2018 Plastic zakjes zijn sinds zondag 1 juli niet meer gratis in Spanje
29-6-2018 ĄDuurzaamheidsstrategie beÔnvloedt verpakkingskeuze"
29-6-2018 Nieuwe champingonverpakking wint onderscheiding
28-6-2018 Recyclebare verpakking voor verse kruiden
28-6-2018 Fruitsticker van 'zeep'
28-6-2018 22 nieuwe gediplomeerde NVC Verpakkingskundigen
26-6-2018 Trends bij bessenverpakkingen