Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van der Pol Pallets:

Stijgende houtprijzen: einde lijkt nog niet in zicht

De prijs van hout stijgt de afgelopen maanden voortdurend. Het eind lijkt, met de economische wind in de rug, nog niet in zicht. De stijging heeft een aantal structurele en tijdelijke oorzaken. Palletbedrijf Van der Pol zette ze hieronder op een rijtje

Structureel:
  1. Een wereldmarkt
    De Europese houtmarkt is een wereldmarkt geworden. Zowel China, India, de Verenigde Staten als het Midden-Oosten vissen nu consequent mee in de Europese houtvijver. Mede daardoor wordt de vis voortaan duur betaald.
  2. Chinezen betalen meer
    China en andere exoten betalen zomaar 20-30 euro meer per kubieke meter voor dezelfde houtsoort. Waar de Nederlandse klant ook nog erg kritisch is, is dit bij de Chinezen geen probleem. Het is appels met peren vergelijken, waarbij langdurige relaties geen rol meer spelen.
  3. Economische ontwikkelingen
    De industrie is booming, de vraag is consequent hoog en het einde lijkt voorlopig niet in zicht. De belangrijke industriële PMI-index staat op het één-na-hoogste punt sinds haar bestaan (2000). Deze hoog conjuncturele ontwikkeling zorgt voor een constant hoge vraag naar pallets.
  4. Transport
    De transportsector kent een structureel tekort aan chauffeurs. Door de aantrekkende economie wordt de vraag naar transport groter, waardoor dit probleem nog nijpender wordt. Als er al hout beschikbaar is, is het nog de uitdaging om het hier te krijgen.
  5. Andere industrieën
    Andere industrieën, die hout gebruiken, hebben ook een hogere vraag. Denk hierbij vooral aan de spaanplaat- en biomassaindustrie.
  6. Sluiting zagerijen
    In de afgelopen jaren zijn er een fors aantal zagerijen gesloten, waardoor de productiecapaciteit is afgenomen. Er zijn nog grote zagerijen over, maar juist de kleinere zagerijen zorgen voor de benodigde diversiteit aan kopmaten noodzakelijk voor de industrie.
  7. Personeelskosten
    De stijgende personeelskosten zijn in de afgelopen jaren niet of nauwelijks doorberekend. Juist door de krapte in de huidige personeelsmarkt is het belangrijk om deze kosten te corrigeren op de prijzen.


Tijdelijk:

  1. Valutaschommelingen
    Koerswijzigingen in de roebel of de Noorse/Zweedse kroon hebben hun invloed op de houtprijs. Dit is nagenoeg onzichtbaar voor de eindgebruiker, maar vergis deze impact niet.
  2. Tekort aan grondstoffen
    Naast de economische redenen is er ook een klimatologische reden. De natte zomer en het uitblijven van de winter zorgen voor problemen in de rondhout voorziening. Men kan al maanden niet de bossen in, waardoor er een schrijnend tekort is aan stammen bij de leveranciers.
  3. Beschikbaarheidsproblemen
    De vraag naar pallets was en is nog steeds stijgende. Door de onbalans in vraag en aanbod en de onzekerheden zoals vermeld, ontstaan er beschikbaarheidsproblemen. De vrees voor stagnerende leveringen en stilstand van palletproductielijnen is gegrond.

Palletbedrijf van der Pol kan ondanks de huidige marktontwikkelingen de beschikbaarheid van houten pallets, kisten en verpakkingen nog garanderen. "Onze ruime voorraad zorgt dat we ruimte hebben om vertraagde leveringen op te vangen. Daarnaast hebben wij voldoende bronnen waaruit wij kunnen putten. Wij adviseren onze klanten om eventuele investeringen (in bijvoorbeeld kisten) op dit moment niet uit te stellen tot een later tijdstip. Ongeveer 70% van de prijs van onze producten bestaat uit de houtprijs. Deze stijgt op dit moment met ca. 5-10% per kwartaal. Daarnaast blijft de beschikbaarheid problematisch, waardoor levertijden kunnen gaan toenemen", laat het bedrijf weten.

Voo rmeer informatie:
Palletbedrijf van der Pol
Dorpsstraat 96, Woensdrecht, Nederland
T(0)164 - 61 33 55
info@polpallets.nl
www.polpallets.nl

Publicatiedatum: