Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

ABN Amro prognoses voor 2018

Afzet uien krimpt, aardappelprijzen onder druk

Telers in aardappelen en uien staan voor grote uitdagingen volgens het sectorbericht van ABN AMRO. De afzetmarkt voor uien wordt kleiner en uitdagender en ook de aardappelprijzen staan onder druk door efficiëntere productie. Voor hardfruit verwacht Abn Amro dat de volumes in 2018 stijgen en de prijzen dalen. Veel telers stappen over naar biologisch

Uien

Afrika is het belangrijkste continent na Europa. Jaarlijks wordt er zo'n 1,5 mld kg uien geëxporteerd. De helft daarvan gaat naar landen in Europa, waarin het VK, België en Duitsland de belangrijkste exportpartners zijn. Buiten Europa is met name West-Afrika belangrijk (30%), met als grootste exportpartner Senegal. Circa 170 mln kg, ofwel 11% van de totale export wordt jaarlijks naar dit land geëxporteerd. Nu Senegal zijn grenzen heeft gesloten voor de import van enkele voedingsproducten, ontstaat er voor 2018 onzekerheid over de exportmogelijkheden van uien naar dit land. Dat betekent dat de afzetmarkt voor uien kleiner en uitdagender wordt voor uientelers en dat geeft druk op de prijzen.

Aardappelen
Ook de aardappelprijzen staan onder druk. De akkerbouwer teelt steeds efficiënter waardoor de productie toeneemt. Maar het weer blijft de belangrijkste factor die invloed heeft op de uiteindelijke oogst. Het groeiseizoen kan makkelijk 20% opbrengstverschil geven en is daarmee van grotere invloed dan uitbreiding van het areaal of efficiëntere productie. Hetzelfde geldt voor tarwe. Wereldwijd staat de prijs van tarwe dit jaar nog onder druk en boeren brengen het tarwe-areaal terug, maar het is onvoldoende om de productie te laten afnemen. Voor 2019 verwacht ABN AMRO dat het areaal voldoende is teruggebracht om wereldwijd de prijzen te laten stijgen.

Hardfruit
In 2017 was het tijdens de bloeiperiode al duidelijk dat er minder appels en peren gingen komen. Vooral de appelbomen hadden last van de relatief late vorst, waardoor de appeloogst zeer laag was. Doordat de productie van hardfruit daalde, stegen de prijzen. In 2018 liggen de oogsten naar onze verwachting weer op normale niveaus, waarbij de volumes toenemen en de prijzen dalen.

Tuinbouw speelt in op duurzaamheid
De Nederlandse voedingstuinbouw heeft een sterke exportpositie. Met name de Nederlandse tomaat doet het goed op de Europese markt. De kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en consistente smaak van Nederlandse teeltproducten staat in hoog aanzien. De sector is zeer efficiënt en het gebruik van innovatieve technieken, zoals big data-analyse en biologische bestrijding neemt toe. Daarnaast speelt de sector in op de steeds hogere vraag naar duurzame voeding in Nederland

Bron: Abn Amro

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018