Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel bio-partijen sluiten zich aan bij Kromkommer-initiatief

"Ongeveer 10% van alle groenten en fruit wordt verspild omdat het niet voldoet aan bepaalde schoonheidsregels." Daarom roepen 44 organisaties op tot het afschaffen van de specifieke handelsnormen van supermarkten, die met name gericht zijn op uiterlijke kenmerken zoals maat, vorm en glans. 
 
Er zijn twee typen schoonheidsregels die bepalen hoe groenten en fruit eruit moeten zien. De eerste zijn de Europese handelsnormen. Er bestaan algemene handelsnormen, die van belang zijn om een vers, veilig en lekker product te garanderen. Maar er zijn ook specifieke handelsnormen die gelden voor 11 soorten groenten en fruit. Deze specifieke handelsnormen dragen vooral bij aan de focus op uiterlijke perfectie.
 
"Naast de Europese handelsnormen zijn er aanvullende kwaliteitseisen van supermarkten. Deze zijn met name gericht op uiterlijke kenmerken zoals maat, vorm en glans. Deze kwaliteitseisen zijn niet bij wet bepaald en komen bovenop de wettelijke handelsnormen. Ze zijn daarom extra beperkend voor wat telers wel en niet kunnen leveren aan supermarkten", meldt de organisatie.
 
Kromkommer en haar partners roepen de Europese Unie op het voortouw te nemen in het veranderen van de definitie van kwaliteit door de specifieke handelsnormen af te schaffen. Naast het afschaffen van de specifieke handelsnormen moeten supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen en de aanvullende kwaliteitseisen versoepelen.
 
Overzicht van organisaties die meedoen
 
Publicatiedatum: