Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe uienrassen tonen potentie voor hogere productiviteit

Telers zouden hun opbrengsten tot wel 30 ton per hectare kunnen verhogen door te kiezen voor de best presterende rassen, zo is uit recente testen gebleken. 

Verliezen die optreden tijdens de bewaarperiode, bijvoorbeeld als gevolg van rotting, zouden eveneens tot wel 60% verminderd kunnen worden bij een aantal bruine en rode uienrassen, waardoor de efficiëntie toeneemt. 


Uientelers evalueren rassen 
 
De proeven, die door het AHDB en zaadbedrijven werden gefinancierd, toonden bovendien aan dat het ras Santero goed bestand lijkt te zijn tegen valse meeldauw en over goede bewaareigenschappen beschikt. Rassen die resistent zijn tegen meeldauw vereisen minder dure gewasbeschermingsmiddelen, dragen bij aan duurzame teeltmethoden en vormen een waardevolle aanvulling voor biologische telers. 

Dawn Teverson van het AHDB: "Hoewel informatie over opbrengsten een belangrijke rol speelt bij het selecteren van rassen, moeten overige factoren om de productiviteit te verhogen ook in beschouwing worden genomen. 

"Deze proeven leveren waardevolle objectieve gegevens over de rijping, wat telers de mogelijkheid biedt om het rooiseizoen te rekken. Ook geven zij meer inzicht in het bewaarpotentieel waardoor verliezen beperkt worden wat zorgt voor een beter evenwicht tussen vraag en aanbod. Ook informatie over ziekteresistentie kan telers helpen bij de duurzame, geïntegreerde teelt op de lange termijn."



Foto: Uienrassen die tijdens de open dag te zien waren 


Sam Rix, technisch directeur van P.G. Rix Farms: "We gebruiken de resultaten over meeldauw bij onze besluitvorming over de geschiktheid van de rassen voor akkers die gevoelig zijn voor valse meeldauw. De gegevens over de vroege groeikracht van de rassen zijn nuttig bij de keuze van rassen voor percelen waar veel onkruid groeit."

Bruce Napier, projectleider van NIAB: "Eén van de belangrijkste doelstellingen is het evalueren van het bewaarpotentieel van nieuwe rassen. Er is niets ergers dan de oogst waar men zoveel tijd in heeft gestoken, verloren te zien gaan. Het is daarom cruciaal dat de kwaliteit tijdens de bewaarperiode op peil blijft. Een verschil van 40% in de bewaarprestaties zou gelijkstaan aan het equivalent van 24 ton per hectare extra verliezen van de slechtst presterende rassen."

Sam Rix: "De gegevens over bewaring die dit project heeft opgeleverd, zijn erg belangrijk om de mate van kiemrust te evalueren en de geschiktheid van rassen voor langdurige bewaring. Binnen de sector is dit de enige onafhankelijke informatiebron die we hebben met betrekking tot bewaring. 

In 2016 bedroeg de waarde van de Britse uienteelt €147 miljoen.

De resultaten van meerdere nieuwe bloemkoolrassen, die in 2016-2017 geïntroduceerd zijn, lieten eveneens een potentiële productietoename van 15% zien ten opzichte van standaardrassen. Iedere procent klasse 1 groente die er meer vermarkt wordt, kan de potentiële inkomsten tot wel €110,70 per hectare verhogen. 

De bevindingen van de door het AHDB gefinancierde proeven zijn terug te lezen in het laatste factsheet: 'Independent assessment of field and storage potential of onion varieties,' dat te vinden is op horticulture.ahdb.org.uk/publications.

Publicatiedatum: