Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Nieuwe uienrassen tonen potentie voor hogere productiviteit

Telers zouden hun opbrengsten tot wel 30 ton per hectare kunnen verhogen door te kiezen voor de best presterende rassen, zo is uit recente testen gebleken. 

Verliezen die optreden tijdens de bewaarperiode, bijvoorbeeld als gevolg van rotting, zouden eveneens tot wel 60% verminderd kunnen worden bij een aantal bruine en rode uienrassen, waardoor de efficiŰntie toeneemt. 


Uientelers evalueren rassen 
 
De proeven, die door het AHDB en zaadbedrijven werden gefinancierd, toonden bovendien aan dat het ras Santero goed bestand lijkt te zijn tegen valse meeldauw en over goede bewaareigenschappen beschikt. Rassen die resistent zijn tegen meeldauw vereisen minder dure gewasbeschermingsmiddelen, dragen bij aan duurzame teeltmethoden en vormen een waardevolle aanvulling voor biologische telers. 

Dawn Teverson van het AHDB: "Hoewel informatie over opbrengsten een belangrijke rol speelt bij het selecteren van rassen, moeten overige factoren om de productiviteit te verhogen ook in beschouwing worden genomen. 

"Deze proeven leveren waardevolle objectieve gegevens over de rijping, wat telers de mogelijkheid biedt om het rooiseizoen te rekken. Ook geven zij meer inzicht in het bewaarpotentieel waardoor verliezen beperkt worden wat zorgt voor een beter evenwicht tussen vraag en aanbod. Ook informatie over ziekteresistentie kan telers helpen bij de duurzame, ge´ntegreerde teelt op de lange termijn."Foto: Uienrassen die tijdens de open dag te zien waren 


Sam Rix, technisch directeur van P.G. Rix Farms: "We gebruiken de resultaten over meeldauw bij onze besluitvorming over de geschiktheid van de rassen voor akkers die gevoelig zijn voor valse meeldauw. De gegevens over de vroege groeikracht van de rassen zijn nuttig bij de keuze van rassen voor percelen waar veel onkruid groeit."

Bruce Napier, projectleider van NIAB: "EÚn van de belangrijkste doelstellingen is het evalueren van het bewaarpotentieel van nieuwe rassen. Er is niets ergers dan de oogst waar men zoveel tijd in heeft gestoken, verloren te zien gaan. Het is daarom cruciaal dat de kwaliteit tijdens de bewaarperiode op peil blijft. Een verschil van 40% in de bewaarprestaties zou gelijkstaan aan het equivalent van 24 ton per hectare extra verliezen van de slechtst presterende rassen."

Sam Rix: "De gegevens over bewaring die dit project heeft opgeleverd, zijn erg belangrijk om de mate van kiemrust te evalueren en de geschiktheid van rassen voor langdurige bewaring. Binnen de sector is dit de enige onafhankelijke informatiebron die we hebben met betrekking tot bewaring. 

In 2016 bedroeg de waarde van de Britse uienteelt Ç147 miljoen.

De resultaten van meerdere nieuwe bloemkoolrassen, die in 2016-2017 ge´ntroduceerd zijn, lieten eveneens een potentiŰle productietoename van 15% zien ten opzichte van standaardrassen. Iedere procent klasse 1 groente die er meer vermarkt wordt, kan de potentiŰle inkomsten tot wel Ç110,70 per hectare verhogen. 

De bevindingen van de door het AHDB gefinancierde proeven zijn terug te lezen in het laatste factsheet: 'Independent assessment of field and storage potential of onion varieties,' dat te vinden is op horticulture.ahdb.org.uk/publications.


Publicatiedatum: 13-4-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

29-6-2018 Uientelers Turkije tevreden met huidige prijzen
22-6-2018 Eerste plantuien gerooid
20-6-2018 Allereerste rode zoete uien uit Walla Walla
14-6-2018 Tweede Kamer-motie voor latere publicatie oogstprognoses aangenomen
6-6-2018 Kroatische uiensector kampt met hoge temperaturen
28-5-2018 Spanje verwacht 3-5 % kleinere knoflookoogst
1-5-2018 Prijsstijgingen verwacht voor Franse sjalotten
1-5-2018 Spaanse knoflookvoorraad bijna uitverkocht
17-4-2018 Voorraad vrije uien lager dan vorig seizoen
13-4-2018 Gele uien belangrijk Egyptisch exportproduct
7-11-2017 Colorado (VS): genoeg zaaiuien om tot medio maart te kunnen leveren
3-11-2017 Droogte heeft ernstige gevolgen voor Spaanse knoflookteelt
31-10-2017 Spanje grootste concurrent Oekra´ense uienexport
18-10-2017 Amerika's eerste traanvrije uien
4-10-2017 Panama: Telers willen meer uien aanplanten
2-10-2017 Spanje: Groot prijsverschil tussen grote en kleine uien
7-9-2017 Minder grote Spaanse uien door hittegolven
28-8-2017 Recordoogst voor Chinese knoflooktelers
25-8-2017 Alberta uien: late start van het seizoen
17-8-2017 Toch kleinere Poolse uienoogst?