Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Voedselbestraling aanbevolen voor verse AGF

Hoewel de technologie nog niet op grote schaal wordt toegepast, wordt het bestralen van voedsel al ruim vijftig jaar gebruikt als methode om ziekteverwekkers te doden. 

Het opkomende bedrijf ScanTech Sciences biedt haar bestralingstechnologie nu aan voor de verse groente- en fruitsector. Het bedrijf bouwt momenteel haar eerste faciliteit in Texas die in de zomer van 2018 in gebruik genomen zal worden. 

In deze faciliteit zullen 120 tot 160 dozen AGF per minuut verwerkt kunnen worden, vertelt Lindsay Eierman van ScanTech Sciences. Het bedrijf is eveneens van plan om faciliteiten te openen in aankomsthavens, zoals New York, New Jersey en Nogales in Arizona en uiteindelijk ook in secundaire im- en exportmarkten zoals Savannah, Houston en CaliforniŽ. 

Francisco Diez-Gonzalez, directeur van het Voedselveiligheidsinstituut in Georgia, sprak tijdens de AGF-beurs Southeast in januari over de mogelijkheden die de ScanTech bestralingsmethode de sector te bieden heeft. 

"Het is bewezen dat salmonella en listeria hiermee voor meer dan 99,9% kunnen worden geŽlimineerd. Ook worden virussen gedood en bacteriŽn die bederf veroorzaken gereduceerd," aldus Diez-Gonzalez. 

"Hoewel de technologie al jaren bestaat, wordt zij pas sinds de vroege jaren 2000 op commerciŽle schaal toegepast," vervolgt Eierman. Voedselbestraling is goedgekeurd door tientallen gerenommeerde instellingen, waaronder het Amerikaanse ministerie van Landbouw, de Food and Drug Administration, de Centers for Disease Control,  de American Medical Association en de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties," aldus Eierman. De methode wordt momenteel in ruim 40 landen gebruikt voor de behandeling van voedingsmiddelen. Er is echter nog ruimte voor groei.

"Er zijn twee belangrijke redenen waarom het bestralen van voeding nog niet op grote schaal gebruikt wordt," legt Eierman uit. "De eerste reden heeft te maken met het intellectuele eigendom en de investeringen. De technologie is zeer gecompliceerd en vereist ervaring met nucleaire technieken, mechanica en levensmiddelentechnologie."

Bij voedselbestraling kan gebruikt gemaakt worden van gamma-, rŲntgen- en elektronenstraling, zogenaamde elektronenbundels. De methode die ScanTech Sciences heeft gepatenteerd, het zogenaamde Electronic Cold-Pasteurization, werkt met elektronenbundels. Bij deze methode wordt het product niet verhit waardoor de koelketen niet onderbroken hoeft te worden, hetgeen van toegevoegde waarde is voor voedselverwerkers. 

De tweede reden dat de techniek nog weinig toegepast wordt, heeft eenvoudigweg met de capaciteit te maken. De methode is duur en Eierman legt uit dat er nog maar weinig succesvolle ondernemingen binnen dit segment actief zijn. Desondanks is het bestralen van voedingsmiddelen zeker geen zeldzaamheid. Een derde van de specerijen die door de Verenigde Staten worden geÔmporteerd wordt bestraald, evenals exotische AGF, zoals guave, dragonfruit en mango. Voeding die bestemd is voor de astronauten van NASA wordt ook op deze manier behandeld om ziekten te voorkomen. 

Eierman vertelt dat bestraling goed aansluit bij de verwerking van verse AGF. "Electronic Cold Pasteurization is een geweldige oplossing van fruit, groenten, kruiden, specerijen en kant-en-klaar (freshcut) producten, zoals appelschijfjes. Het is vooral aan te raden voor producten die beperkt houdbaar zijn, zoals zachtfruit en bladgroenten, producten die makkelijk geÔnfecteerd raken (perziken) of die gevoelig zijn voor besmetting met ziekteverwekkers, (zoals Listeria monocytogenes in cantaloupe meloen, of E. coli in sla). De methode is niet alleen nuttig om voedingsmiddelen te ontsmetten maar ook om plagen te bestrijden. 

Een voorbeeld hiervan is de Amerikaanse blauwebessenexport die beperkt wordt door de Blueberry maggot fly die in delen van de Verenigde Staten voorkomt. Nu het gebruik bepaalde chemische middelen niet langer toegestaan is, onderzoekt de Amerikaanse Highbush Blueberry Council de mogelijkheden om bestraling toe te passen. Eierman vertelt dat de methode van het bedrijf een veilig alternatief kan zijn voor het gebruik van methylbromide dat ondanks de vele nadelen nog steeds veelvuldig gebruikt wordt. 

Methylbromide wordt al tientallen jaren toegepast en is zeer schadelijk voor de ozonlaag. Het bedrijf hoopt haar voedselbestralingstechnologie te kunnen combineren met geÔntegreerde logistiek en dienstverlening. "Deze methode levert een verlaging van de nalevingskosten van de Food Safety Modernization Act (FSMA) op," legt Eierman uit. De Produce Safety Rule kent een vrijstelling voor AGF dat door een onstmettingsproces gaat, en Electronic Cold-Pasteurization is een geschikte oplossing om aan deze vrijstelling te voldoen."

"ScanTech Sciences staat klaar om de voedingssector te transformeren door veiligere producten van hogere kwaliteit af te leveren," aldus Eierman.

Publicatiedatum: 20-4-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

19-7-2018 Veiligheidswaarschuwing voor Veggie Express Smoothie mix Green en Red van Fresh Fruit Express
18-7-2018 Ruim 200 mensen ziek door parasiet in Del Monte groenten
18-7-2018 Ingewandsziekte mogelijk aan salades van McDonalds gelinkt
17-7-2018 Nieuw testapparaat op mrl's in Dubai
13-7-2018 NVWA controleert strenger op hygiŽnecode
12-7-2018 Europese retail haalt diepvriesgroenten uit schappen na listeria-uitbraak
11-7-2018 Top 4 meest gezochte invasieve insecten in de VS
9-7-2018 "Geen risico voor de gezondheid bij eten aardbeien"
9-7-2018 Tweede Kamer wil garantie dat NVWA bijzondere kostenoverschrijdingen niet doorrekent in tarieven
4-7-2018 Greenyard roept diepvriesgroenten terug omwille van mogelijke liseriabesmetting
3-7-2018 RASFF Europese trends in voedselveiligheid
2-7-2018 Recall van pistachenoten geroosterd en gezouten
2-7-2018 E-coli uitbraak gelinkt aan irrigatiekanaal
27-6-2018 Kabinet benoemt chef voedselveiligheid bij NVWA
27-6-2018 RIVM: Inname van minerale oliŽn via in karton verpakt voedsel beperkt
25-6-2018 Innovatieve benadering om waswater te steriliseren
22-6-2018 Nieuwe ISO 22000 norm voor management van voedselveiligheid
20-6-2018 ďCommunicatie is een belangrijke factor in voedselveiligheidscultuurĒ
20-6-2018 EU kondigt gemeenschappelijk protocol voor kwaliteitscontrole aan
20-6-2018 Onduidelijke voedseletiketten zorgen voor allergische reacties