Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Verslag Anton Filippo, LBP Rotterdam

Nederlandse bedrijven op handelsmissie in China

Verdeeld over 5 sectoren (afvalmanagement, gezondheidszorg, mobiliteit, logistiek en agrofood-horticultuur) heeft een groep van 160 bedrijven en kennisinstituten vorige week China bezocht.

Samen met Minister-president Rutte en 4 bewindvoerders uit zijn kabinet bezochten de diverse sectoren verschillende steden in de grootste Handelsmissie naar China ooit.

De Agri Food – Horticulturele Missie begon het bezoek vorige week zondag met de samenkomst in de stad Xian, ooit de hoofdstad van China en de stad ook waar bijvoorbeeld het Terracottaleger te vinden is.

In Xian werd de groep verdeeld in de agrofoodsectie, met bedrijven actief in de vleessector, en de horticulturele sectie meer gericht op verse groenten en fruit en bloemen en planten.

De AGF-sector was vertegenwoordigd door GroentenFruithuis, de Topsector Horticulture, verschillende kassenbouw- en aanverwante bedrijven, AGF logistiek, Universiteit van Wageningen en enkele andere kennis- en overheidsinstellingen. De sectormissie stond onder leiding van de voorzitter van de Topsector, voormalig minister Loek Hermans. 


Minister Carola Schouten en missieleider Loek Hermans

Die laatste groep begon de week met enkele veldbezoeken. De dag werd echter nog met de gezamenlijke groep gestart met een bezoek aan JD.com, een ultramodern e-commerce bedrijf dat zich bezighoudt met de distributie van wat je maar bedenken kan. Tot aan het leveren van medicijnen op onbegaanbare plekken in minder dan een uur door middel van drones. 

Vervolgens werd een kassencomplex in Yangling bezocht  waar de bezoekers kennis konden nemen van de manier waarop er op experimentele wijze op verschillende manieren groenten en ook bloemen worden geteeld.


Veldbezoek aan experimenteel kassencomplex in Yangling

Na ook de lokale universiteit bezocht te hebben sloot, terug in Xian,  's avonds ook Landbouwminister Carola Schouten zich aan bij de groep. Met oprechte interesse luisterde de Minister naar het hoe en waarom van de missie voor de individuele bedrijven. 

De tweede dag stond allereerst in het teken van een bezoek aan Haisheng Groep, een ultramodern bedrijf dat zich de grootste ter wereld in de productie van appelsapconcentraat mag noemen (met klanten als Coca-Cola en Pepsi) maar ook een prachtig kassencomplex met aardbeien heeft dat vrijwel volledig draait op Nederlandse techniek. Een grote groep kassenbouw- en aanverwante bedrijven leveren aan dit bedrijf dat op de delegatie een geweldige indruk achterliet.


Minister Schouten tijdens haar bezoek aan Haisheng


Bezoek aan Haisheng

Het vervolg van de dag werd ingevuld met een seminar waar Minister Schouten onder meer sprak over de kansen en mogelijkheden die er zijn voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen om de samenwerking te zoeken in China.

Een meer dan goed bezocht matchmaking evenement aansluitend aan het seminar bracht aan het licht dat er vanuit de Chinese bedrijven grote belangstelling was om met de Nederlandse bedrijven uit de diverse sectoren in gesprek te komen.

De dag werd besloten met een bijna nachtelijke vlucht naar Guangzhou, de volgende bestemming van de trip.

In die stad werd de dag begonnen met wederom een goed bezocht matchmaking programma met opnieuw grote belangstelling vanuit de Chinese bedrijven. Na het gezamenlijke Agro Logistics Seminar waar Minister Sigrid Kaag het woord voerde over de kansen en mogelijkheden voor beide landen,  was er het moment waarop alle sectoren van de missie bij elkaar kwamen en er gelegenheid was om met de leden van het kabinet kennis te maken.


Minister Sigrid Kaag van Internationale Handel tijdens het Agrologistieke Seminar

Op vrijdag, de laatste dag van de missie voor de Agri FOOD en Hort culturele Missie werd nog besteed aan wat veldbezoeken aan diverse bedrijven maar werd ook door deelnemers aan de missie volop benut voor het organiseren van persoonlijke meetings in de stad Guangzhou.


Minister President Rutte tijdens het Missiediner in GuangzhouDe agro missieleden gaven tijdens het afsluitende diner aan dat ze met heel veel belangstelling de ontwikkelingen in China volgen en stelden vast dat er in dit enorme land grote kansen liggen voor samenwerking tussen Chinese- en Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen.  Dat er tijdens de missie op diverse plaatsen tientallen samenwerkingsovereenkomsten en contracten werden ondertekend spreekt in dat verband reeds boekdelen.


Groepsfoto met Minister President, Ministers en alle missiedeelnemers


Voor meer informatie:
Anton Filippo
L.B.P. Rotterdam BV
Honderdland 50,                    
2676 LS Maasdijk
Tel: 0174 - 530545
afi@lbprotterdam.nl
www.lbprotterdam.nl

Publicatiedatum: 16-4-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

24-4-2018 Kom gezond en lekker groenten en fruit proeven
23-4-2018 26 en 27 juni 2018: Internationaal Delphy Zacht Fruit Event
23-4-2018 Colombia voor het eerst gastheer World Avocado Congress
20-4-2018 Traditionele opening Belgisch aspergeseizoen
20-4-2018 Sinaasappelgevecht barst los in Italië
18-4-2018 Ruim 70 deelnemers voor deelnemersbijeenkomst Food Compass
17-4-2018 Voorbereidingen Aardappeldemodag in volle gang
16-4-2018 Fotoverslag Innovaties Viva Fresh
13-4-2018 20 juni: netwerkbijeenkomst Landbouwradennetwerk
12-4-2018 Fruit Attraction Madrid dit jaar 16 % groter
10-4-2018 Fotoverslag vakbeurs Viva Fresh in Texas
6-4-2018 Extra hal voor Gastvrij Rotterdam
6-4-2018 Fotoreportage ledenbijeenkomst Comité Fruit GroentenFruit Huis
5-4-2018 93e editie CPMA-vakbeurs in aantallen
5-4-2018 Peru organiseert eerste Avocado Festival
5-4-2018 Cursus Koelen en Product Kwaliteit Hardfruit
4-4-2018 "VEG. past goed bij ons"
4-4-2018 Pompoenen Seminar voor Inkopers en Keurmeesters
3-4-2018 Grotendeels internationale aanmeldingen Tropical Fruit Congress
3-4-2018 Kom in de aardappelkas