Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Nieuw gevaar voor exporteurs naar Groot-Brittannië

Exporteurs naar Groot-Brittannië gaan een lastige tijd tegemoet – en niet alleen door de aankomende Brexit. Ze moeten er rekening mee houden dat het voor hen gunstige klimaat op valutamarkten omslaat, zo waarschuwt Joost Derks van de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij in deze column. 

Groot-Brittannië is een van de belangrijkste exportmarkten voor de agrarische sector in Nederland. In 2017 was het land goed voor 9% van de totale uitvoer in dit segment. Ondanks de dreigende Brexit hebben bedrijven die zaken doen met Britse klanten waarschijnlijk een goede periode achter de rug. Sinds eind augustus zat de munt behoorlijk in de lift. In de periode tot half april steeg het pond met bijna 7% ten opzichte van de euro. Hierdoor ontvangen exporteurs die in ponden factureren een stuk meer dan acht maanden geleden voor een levering. Ondernemers moeten er echter rekening mee houden dat die rugwind wegvalt.

Hete hangijzers
De koersstijging van het pond werd veroorzaakt door een renteverhoging – de eerste in een decennium – en door de signalen dat de Brexit-onderhandelingen voorspoedig verlopen. Brexit-onderhandelaar Michel Barnier meldde onlangs dat al 75% van het werk dat gedaan moet worden voor het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie reeds gedaan is. Hij tekende daarbij wel aan dat er nog enkele grote hobbels genomen moeten worden, zoals het vinden van een douane-oplossing voor de goederenstroom tussen Ierland en Noord-Ierland. Dit soort hete hangijzers zullen ongetwijfeld nog voor flinke koersschommelingen van het pond gaan zorgen. 

Pond gaat weer onderuit
Half april is het sentiment rondom het pond echter volledig omgeslagen. De munt is binnen drie dagen met 2% onderuit gegaan. Een van de oorzaken is oplaaiende onzekerheid over de positie van premier Theresa May. Zij leed in het Hogerhuis een politieke nederlaag doordat het de oppositie lukte om een aanpassing te maken in de wet over het vertrek bij de EU. Hierdoor kan Groot-Brittannië toch lid blijven van de douane-unie. Minstens zo belangrijk bij de koersdaling zijn de economische cijfers die rond half april naar buiten kwamen. 

Rugwind wordt tegenwind
De detailhandelsverkopen zijn met 1,2% zijn teruggevallen in maart. Die daling is dubbel zo groot als waar economen op rekenden. De inflatie viel terug van 2,7% in februari naar 2,5% in maart: het laagste niveau in twaalf maanden. De economische cijfers zorgen ervoor dat steeds meer partijen twijfelen of de Bank of England (BoE) in mei opnieuw de rente gaat verhogen. Zelfs BoE-gouverneur Mark Carney klonk vrijdag in een interview met de BBC een stuk minder overtuigd dan de voorgaande weken. Het is dan ook hoog tijd dat exportbedrijven maatregelen treffen om te voorkomen dat de recente rugwind van het Britse pond zich straks tegen hen keert.Voor meer informatie:
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij 
Beursplein 5 
1012 JW Amsterdam 
Tel: +31 20 5782439 
Mob: 06-51755126
joost@nbwm.nl
www.nbwm.nl 

Joost Derks is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij begon zijn carrière bij Van Lanschot Bankiers en inmiddels heeft Derks ongeveer twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties en/of beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.

Publicatiedatum: 26-4-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Staay Food Group meldt ID-Fraude
20-7-2018 Schouten deelt kritiek van CLTV op Nederlandss strategie in GMO groenten en fruit niet
20-7-2018 IMF: Nederland zwaar getroffen bij harde brexit
20-7-2018 Boerenbond vraagt om erkenning landbouwramp
20-7-2018 Negen aandeelhouders tweede generatie De Groot en Slot aan de slag met familiestatuut
20-7-2018 Agf-dieven slaan toe
20-7-2018 EC geeft informatie over nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid
20-7-2018 Grote stijging Turkse AGF-export naar Rusland
20-7-2018 Turkse fruitexport in 5 maanden verdubbeld
20-7-2018 "Zachte Brexit is nog ver weg"
19-7-2018 Nigeriaanse ondernemers verkiezen bitcoins boven eigen valuta
19-7-2018 Zo los je je vijf grootste WhatsApp ergernissen op
19-7-2018 Buren en NFO starten pilot ‘controle huisvesting’
18-7-2018 Provincie Noord-Holland gaat vogelschade voor 60% vergoeden
18-7-2018 EU en Japan zetten handtekening onder vrijhandelsakkoord
17-7-2018 Grootste vangst illegale gewasbeschermingsmiddelen ooit
17-7-2018 De Castro wil oneerlijke handelspraktijken aanpakken
17-7-2018 Telersvereniging kan teler te hulp schieten bij inkomensdaling
16-7-2018 Duitsland: overzees hardfruit voert de boventoon
16-7-2018 EU: €10 miljoen euro om groenten en fruit te promoten