Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt knoflook

China, verreweg de grootste producent van knoflook, bepaalt de markt wereldwijd. Geruchten over problemen in de teelt en verliezen worden enerzijds nuchter opgepakt door de internationale markt. Anderzijds zijn er berichten dat importeurs hun importstroom tegen het licht houden en meer uit andere landen importeren om problemen voor te zijn. Argentijnse telers worstelen om hun positie op de wereldmarkt te behouden. Door hoge kosten en concurrentie uit andere landen dreigt het land haar concurrentiepositie te verliezen. Israëlische telers zijn gefrustreerd over de importquota, waardoor import is toegestaan als de prijzen te hoog oplopen. Spaanse telers verwachten een positief seizoen en zien nu al dat Europese importeurs uit voorzorg voor Spaanse knoflook kiezen.

De afgelopen weken ontstond er reuring in de markt na berichte over grote verliezen voor de Chinese knoflooksector. Telers zouden 50 tot 80% van hun oogst verloren hebben door een wortelziekte. Het is niet de eerste keer dat vanuit China met dergelijk berichten geprobeerd wordt de markt te beïnvloeden. Een Italiaanse handelaar reageert dan ook nuchter: "Het lijkt me onwaarschijnlijk dat er zoveel verloren is gegaan. Het lijkt meer een poging om de markt te beïnvloeden."

De waarde van de knoflookmarkt laat de afgelopen jaren een grillig patroon zien. Jaren van groei wisselen zich af met een plotselinge daling. Toch is in fysieke aantallen de consumptie tussen 2006 en 2016 met 3,2% per jaar gegroeid, wat overeenkomt met 26,5 miljoen ton in 2016. Dat blijkt uit een recent rapport van Indexbox. Volgens het rapport zal de consumptie verder groeien tot 31,1 miljoen ton in 2030.

India en Bangladesh toonden in 2016 de grootste groeicijfers, respectievelijk 6,5% en 7,4%, voor de productie. De top van grootste productielanden werd gevuld door China, India, Bangladesh en Egypte. China alleen is goed voor 75% van de wereldproductie. Grootste importeurs van knoflook waren in 2016 Indonesië, Brazilië, Maleisië en de VS.

China: vaagheid troef rond nieuwe knoflookseizoen
De afgelopen twee jaar piekte de Chinese knoflookproductie, wat terug te zien was in een wereldwijde prijsdaling. De nieuwe oogst komt vanaf midden mei op de markt uit China's grootste teeltgebied Shandong. Volgens lokale media zal de export pieken door de lokale lage prijs van rond de 0,60 dollar per kilo. Waarschijnlijk om de koelruimte leeg te maken voor de nieuwe oogst. De verwachtingen voor de knoflook die nog op het veld staat is minder duidelijk. Er is overeenstemming dat de koelruimtes nog vol liggen met de oogst van het voorgaande seizoen en dat de nieuwe aanplant vergelijkbaar of zelfs groter is dan vorig jaar. Ondertussen gaan er geruchten over White Rot, een ziekte die de wortels van de planten infecteert. Deze zou op velden in Jinxiang in provincie Shandong aangetroffen zijn. Sommige telers vrezen dat tot 60% van de oogst verloren zal gaan. Dat zou de exportprijzen kunnen verhogen. De geruchten zijn niet bevestigd door lokale media of brancheverenigingen. Daarnaast wordt er opgemerkt dat, als er sprake is van White Rot, de ziekte langzaam verspreidt wordt via machines of besmette zaden. De kans dat de ziekte op grote schaal aanwezig zou zijn, worden dan ook laag ingeschat.

Chinese smokkelknoflook bederft Boliviaanse markt
Chinese knoflook die het land wordt binnen gesmokkeld overspoelt de markt. Deze knoflook wordt 40% goedkoper aangeboden dan de binnenlandse productie, wat een negatief effect heeft op de telers in Bolivia. Een handelaar herinnert zich dat de eerste Chinese knoflook vier jaar geleden het land binnen kwam. "Het ziet er goed uit, maar heeft geen smaak," is zijn beoordeling. De enige reden waarom het verkocht wordt is de prijs.

Hoewel de knoflook uit China jaarrond beschikbaar is, zijn het de wintermaanden dat de meeste Chinese knoflook in Bolivia op de markt gebracht wordt. Dan is er geen productie in de regio's Tarija en Cochabamba. Daarnaast is er import uit Peru, maar volgens handelaren zijn dat kleine volumes voor beperkt gebruik. Ook die import is er vooral tijdens de wintermaanden.

Argentijnse sector worstelt om positie te behouden
Knoflook kan in het hele land geteeld worden. De regio Mendoza telt zo'n 1.500 telers, waarvan driekwart een areaal van minder dan 15 hectare heeft. Het exportseizoen loopt van oktober tot september. Volgens een handelaar is de prijs dit jaar net genoeg om break-even te draaien en wordt er vooral geëxporteerd om de markten te behouden. Argentinië staat derde op de wereldranglijst naar grootste knoflookproducenten, na China en Spanje. Een handelaar verwacht dat India in de komende jaren de derde positie zal innemen en dat Argentinië een trede zal zakken op de ranglijst.

De telers onderzoeken de mogelijkheden voor kostenbesparingen om daarmee beter te concurreren op de wereldmarkt. Volgens een handelaar was het huidige seizoen complex vanwege de hevige concurrentie op de wereldmarkt en de lage prijzen op de internationale en binnenlandse markt. "Spanje is een belangrijke concurrent voor ons geworden," vertelt een teler. Dat begon in Noord-Europa, maar de concurrentiestrijd breidde zich uit naar de VS, Aziatische markten en Brazilië. Vanaf begin van dit jaar is ook de Colombiaanse markt geopend voor Argentijnse knoflook.

Israëlische telers gefrustreerd over import
De Israëlische markt is normaal gesproken heel stabiel doordat de volledige knoflookproductie op de lokale markt verkocht wordt en de vraag jaarrond goed te voorspellen is. Door het korte seizoen en het feit dat knoflook in alle delen van het land geteeld kan worden, is het uitzonderlijk als er een tekort in de markt ontstaat. De prijzen zijn dan ook stabiel tussen de 1,50 en 2,50 euro per kilo.

De laatste jaren heeft de regering onder andere de import van knoflook toegestaan, om daarmee de consumentenprijzen te verlagen. In bepaalde perioden van het jaar, als de prijs hoog is, wordt knoflook geïmporteerd, wat het gewenste effect heeft op de prijs. De lokale telers blijven echter gefrustreerd achter. Campagnes om consumenten te overtuigen vooral lokaal product te kopen hadden weinig impact.

Spaanse sector profiteert van Chinese geruchten
Over vijftien dagen begint het nieuwe knoflookseizoen in Cordoba. De vooruitzichten zijn goed, hoewel de opbrengst iets lager zal zijn door het bewolkte weer. De regen in maart was positief voor de telers, die daardoor minder hoefden te irrigeren. In tegenstelling tot vorig jaar begint het seizoen met voorraad van vorig jaar.
De Chinese knoflook concurreert met de Spaanse knoflook op prijs. Toch zegt een handelaar dat de Europese importeurs voor de Spaanse knoflook kiezen door de aanhoudende geruchten over problemen in de Chinese teelt. Het Spaanse areaal blijft stabiel. Wie verder kijkt dan dit cijfer ziet dat in Castilla-La Mancha het areaal met 1,2% is gedaald vanwege de droogte. In Andalusië en Castilla y Léon is het areaal uitgebreid. Vorig jaar kwam de export uit op 165.874 ton, wat 2% meer is dan in 2016.

Italië: lage prijzen reflecteren marktsituatie
De verhalen over tekorten in China vinden geen weerslag in Italië. De handel reageert nuchter en ziet er een poging om de markt te beïnvloeden in. Een handelaar vertelt dat grote problemen dit voorjaar zijn uitgebleven door de import uit Latijns-Amerika. "Het is lastig te zeggen hoeveel er in China op voorraad is, maar als er tekorten zijn, dan is dat goed voor de Europese producenten," aldus de handelaar. Ook telers in de VS, Mexico en Zuid-Amerika kunnen profiteren van Chinese tekorten. De prijs weerspiegelt de marktsituatie volgens de importeur: laag en niet tevredenstellend.

Spaanse knoflook verdringt Chinese knoflook bij Duitse retail
In de Duitse handel wordt momenteel overwegend knoflook uit Egypte, China en Spanje verhandeld. Naar verwachting zullen de eerste partijen uit de Spaanse teeltgebieden vanaf de eerste week van mei op de Duitse markt beschikbaar zijn, waarna het lopende seizoen ook officieel wordt beëindigd. Tot die tijd mag oude oogst nog in de handel worden gebracht. De verwachting is dat de producten uit het voorbije Spaanse oogstjaar tegen die tijd vrijwel volledig verhandeld is.

De prijzen zijn al het gehele jaar onder gemiddeld, vooral voor de Chinese productie. Dit kan echter per variëteit behoorlijk uiteenlopen. Hoewel de Chinese prijzen nog altijd als indicatie voor de rest van de wereld wordt beschouwd, winnen met name de Europese teeltgebieden aan terrein. Zowel de Spaanse Spring als de Morado variëteit zijn steeds nadrukkelijker aanwezig in met name de Duitse retail. Dit gaat ten koste van de witte knoflook, hoewel het discountsegment vanwege de prijs toch nog vaak kiest voor goedkope, witte soorten uit China. Aan de andere zijde van het spectrum - met name in de betere gastronomie - neemt de vraag naar zwarte en gerookte knoflook licht toe. De handelaren menen dat de Duitse consument het afgelopen decennium duidelijk meer oog heeft gekregen voor knoflook, hetgeen zich vertaalt in een hoger verbruik per persoon en zelfs regionale teelt in diverse regio's, zoals de Palts en Neder-Rijn.

Franse knoflookvoorraden zijn op
De Fransen zijn al een maand of twee door de voorraden heen, vertelt de woordvoerder van een telerscoöperatie. Op dit moment ligt er vooral knoflook uit Spanje en Argentinië in de winkels. De Franse oogst wordt eind juli/begin augustus weer in de winkels verwacht. De vraag naar knoflook is goed.

Nederland: voorraad Chinese knoflook in koelhuizen groot
Importeurs melden dat er nog een grote voorraad Chinese knoflook in de koelhuizen zit. Vanaf het begin van het jaar is de knoflook alleen maar goedkoper geworden en het is dan ook een kwestie van 'pushen' om het product kwijt te raken. De kwaliteit is vooralsnog goed, maar door de vertraagde verkoop zijn er ook meer partijen die nodig verkocht moeten worden. Medio mei gaat in China de nieuwe knoflookoogst van start en deze zal in de zomer weer in Europa arriveren. Importeurs verbazen zich over de prijzen die in China gehanteerd worden, maar weten ook dat deze markt niet meer in handen is van de telers, maar van speculanten.

VS: conventionele prijzen onder druk, biologische stijgen
Er is momenteel zoveel Chinese knoflook op de markt in Los Angeles dat een handelaar de situatie omschrijft als een overaanbod. Naast de Chinese volumes is er ook import uit Argentinië beschikbaar. "Hoewel ze daar niet de beste oogst hadden dit jaar," vertelt een handelaar. Dit jaar valt de vraag naar Argentijnse knoflook tegen. Naast de knoflook uit deze verre origines is er ook lokaler product beschikbaar. Californië is aan de markt en binnenkort start het seizoen in buurland Mexico. "Wat we nog op voorraad hebben aan Californische knoflook ziet er goed uit en klanten hoeven niet over te schakelen op Argentijns product," vervolgt de handelaar.

Vorig jaar was er weinig aanvoer, dit jaar is er zo'n 20 tot 30% meer volume beschikbaar. Voor de biologische knoflook geldt een ander beeld. Daarvan is de aanvoer iets lager in vergelijking met vorig jaar. Het Argentijns seizoen is over en vanuit Mexico komen de eerste paarse Baja knoflook. Dat vertaalt zich ook naar de prijs. Door de grote aanvoer van goedkope Chinese knoflook is de prijs laag. Ook de Argentijnse knoflook brengt nauwelijks iets op. Volgens een handelaar is het allemaal het gevolg van een tekort aan Chinese knoflook enkele jaren geleden. Toen werd uit andere landen geïmporteerd. Nu het Chinese volume weer terug is, neemt de import uit die landen niet af. De biologische knoflook heeft prijstechnisch de weg omhoog gevonden. In vergelijking met vorig jaar liggen de prijzen zo'n 10% hoger. Met de verwachte aankomst van de Mexicaanse witte knoflook in begin juni kan deze prijspiek ook snel tenietgedaan worden.