Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoek WUR:

Biologische teelt minder productief dan gangbare landbouw

In februari van dit jaar publiceerden onderzoekers van onder andere Wageningen University & Research over meerjarig onderzoek dat in Vredepeel is uitgevoerd. Ze stelden dat hun resultaten aangeven dat biologische landbouw na 13 jaar biologische teelt vrijwel even productief werd als gangbare landbouw, met minder uitspoeling van nitraat naar het grondwater.
 
Andere onderzoekers van de WUR zagen in de publicatie echter inconsistenties in de aanpak van het onderzoek en de interpretatie van de resultaten. Daarom analyseerden zij opzet en resultaten nogmaals. Hieruit bleek dat niet alle 13 jaar dezelfde gewassen geteeld waren: in de beginjaren was er meer suikerbiet geteeld en in de latere jaren meer mais.
 
Daardoor leek het alsof de opbrengsten van biologisch gemiddeld gezien omhoog gingen, maar per gewas was dit niet zo. In een vergelijking tussen de systemen over latere jaren (2011-2016), waarbij elk jaren dezelfde gewassen geteeld werden, bleef het verschil tussen biologisch en gangbare landbouw in Vredepeel constant op 20%. Dat percentage is in overeenstemming met alle recente zogenaamde meta-analyses, studies die een aantal eerdere studies combineren, het verschil tussen biologische en gangbare landbouw analyseerden.
 
Daarnaast bleek uit verdere analyse dat in het onderzoek in Vredepeel de bodem van de biologische proefvelden andere eigenschappen had dan de bodem van de niet-biologische velden (andere grondwaterstand en van origine meer organische stof). Dat kan meegespeeld hebben in de lagere nitraatuitspoeling. De onderzoekers publiceren hun analyses en bevindingen in het tijdschrift Agriculture, Ecosystems and Environment.
 
Bron: WUR
Publicatiedatum: