Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Amerikaanse uienprijzen stijgen

De Noord-Amerikaanse uiensector is rond deze tijd van het jaar erg druk. Verschillende teeltgebieden ronden hun oogst af, terwijl deze bij andere regio's nu juist van start gaat. Zo is in Texas het seizoen pas net begonnen. Leveranciers merken echter dat de markt wat trager is geworden. Verschillende regio's zoals Mexico en de Northwest-regio zijn nog steeds bezig om opgeslagen uien op de markt te zetten. Texaanse telers verwachten dat de markt weer aan zal trekken als het grootste deel van de uien van deze regio's verdwenen is.

"Het Texaanse uienseizoen begon twee weken geleden," zegt Don Ed Holmes van The Onion House in Weslaco. "Het begin was traag, omdat er nog veel Mexicaanse uien op de markt verschenen. Daar komt nu verandering in, omdat de volumes uit Idaho, Oregon en Washington nu opdrogen. Er zijn niet veel uien in bewaring meer over en het grootste deel van wat zich nog in bewaring bevindt, is al gereserveerd door bepaalde klanten. Hierdoor ligt de markt nu open voor Texas. Andere regio's zoals Californië en Georgia zijn ook pas net begonnen, maar het volume dat daarvandaan wordt geleverd, weegt niet op tegen het enorme gat in de markt dat door de Northwest-regio wordt achtergelaten."


Don Ed Holmes en zijn vrouw Janie

Telers verwachten als gevolg hier van dat de prijzen binnenkort beginnen te stijgen. Bovendien zal de vraag toenemen als het noordoosten van de VS de winter achter zich laat. "Door het verminderde aanbod zullen de prijzen naar verwachting stijgen," zegt Holmes. "Normaal neemt in april de vraag vanuit het noordoosten toe. Het koude weer heeft daar echter langer dan normaal aangehouden. Nu zien we echter de temperaturen toenemen, waardoor ook de vraag vanuit de consument groter zou moeten worden."

Laat begin voor Texas
Het uienseizoen van Texas ging iets later dan normaal van start. De reden hiervoor was een periode van aanhoudende neerslag tijdens de aanplantingsfase in oktober. Doordat de aanplanting later werd voltooid, gaat ook de oogst twee weken later van start. Volgens Holmes is dit echter iets waar Texaanse telers voornamelijk baat bij zullen hebben. Door de latere start hebben ze nu minder te maken met concurrentie vanuit Mexico. 

"We begonnen twee weken later met de aanplanting dan gepland. Binnen het seizoen lopen we dus iets achter op schema. Het weer is de laatste tijd ongebruikelijk zacht. De hoogste temperaturen zitten nog onder de 27 °C. Als dit weer net zo goed blijft, zouden we een inhaalslag moeten kunnen maken. Mexico had een late seizoenspiek, dus is het voor ons eigen seizoen gunstig als we niet met Mexico hoeven te concurreren. Die concurrentie kunnen we slecht aan, omdat de kosten voor Mexicaanse telers een stuk lager zijn. De uienprijzen zitten nu zo rond de $8 (€6,63), wat een prijs is waarmee Texaanse telers met winst kunnen draaien."Grotere retailverpakking 
Wegens dat er gedurende het jaar sprake was van een toegenomen volume, zijn de prijzen grotendeels gelijk gebleven. Daardoor zijn er binnen de retailsector meer mogelijkheden voor voordeelverpakkingen. Holmes heeft gemerkt dat met name de verpakking van 1,5 kg meer in trek is geraakt.

"We hebben onze capaciteiten voor verpakkingen van 1,5 kg verbeterd, omdat de uienprijzen nu meer voordeel geven voor consumenten. In het lagere marktsegment deed de voordeelverpakking het erg goed in vergelijking met de omzet van individuele uien." 

Voor meer informatie:
Don Ed Holmes
The Onion House
Tel: +1 (956) 973-0552

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018