Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Kees Hanse krijgt Schouten niet aan zijn kant over CBS-cijfers

Volgens uienteler Kees Hanse uit Zierikzee is de schatting van de uienoogst door het CBS funest voor de uientelers. In een brief aan de Tweede Kamer ontkent Landbouwminister Carola Schouten dat. In de schatting van het CBS zijn de getallen even vaak naar boven en beneden bijgesteld. In het radioprogramma van Omroep Zeeland laat Hanse zijn reactie horen.


Reactie minister
‏ De bekendmaking van de oogstcijfers door het CBS heeft geen marktverstorende gevolgen. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) mede namens minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in antwoord op de vragen vanuit de Tweede Kamer.

Schouten erkent dat voorlopige ramingen invloed kunnen hebben op de prijszetting. Zonder een voorlopige raming door CBS is het zeer waarschijnlijk dat deze prijszetting ook zal plaatsvinden, maar dan op basis van eigen, wellicht minder transparante gegevens, die verzameld worden door individuele ketenpartijen, aldus Schouten. De definitieve ramingen van de bruto opbrengst per hectare kunnen zowel naar beneden als naar boven worden bijgesteld ten opzichte van de voorlopige ramingen. Uit het overzicht van de uienoogst in de periode 2010 tot en met 2017 blijkt dat de cijfers voor deze periode zowel 4 maal naar boven als 4 maal naar beneden zijn bijgesteld. Voor consumptieaardappelen zijn dit voor dezelfde periode 3 bijstellingen naar beneden en 5 naar boven.

Het is volgens Schouten niet mogelijk om alleen de definitieve ramingen openbaar te maken. Het CBS heeft de wettelijke plicht om de resultaten van het verzamelen van gegevens te publiceren. De voorlopige oogstramingscijfers vormen input voor de Landbouwrekeningen. De Landbouwrekeningen zijn, als onderdeel van de Nationale Rekeningen, Europees verplichte statistieken. Op basis van de Landbouwrekeningen wordt onder meer jaarlijks in december het inkomen van de landbouwsector berekend. Met de publicatie wordt op dat moment ook voorzien in een nationale behoefte aan transparante en onafhankelijke cijfers. Zo worden de voorlopige cijfers onder meer door het Comité Ui, Wageningen Economic Research en GroentenFruit Huis gebruikt bij het uitvoeren van hun taken.
2 u

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018