Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zaaien, neerslag en hoe verder?

Vorige week kon De Groot en Slot nog een mooi bericht plaatsen over het feit dat bijna alle uien gezaaid waren. Maar afgelopen weekend zagen we dat de vele neerslag soms vergaande gevolgen had.

Op sommige uienpercelen stond water, vlak nadat er gezaaid was. Dit kan gevolgen hebben voor de rest van de teelt en de afrijping. Op plaatsen waar de uien al boven stonden, verwachten we weinig problemen. Met uitzondering van tijdelijk wat zuurstoftekort, waardoor bodemschimmels mogelijk een kans kunnen krijgen.



Om dit te voorkomen, kan het verstandig zijn om bij dichtgeslagen percelen, indien mogelijk, toch te schoffelen. Bij percelen die nog maar net zijn gezaaid en waar alle uien nog onder de grond zitten, kan verslemping op de loer liggen. Wacht niet tot er daadwerkelijk een harde plaat is gevormd, maar probeer hier preventief iets aan te doen. Dus als het land grijs van kleur is en goed berijdbaar, rijd hier dan met een wiedeg en lichte trekker overheen. Zo kunt u al goed het verschil zien in korstbreking. Gebruik de wiedeg alleen als de uien niet in de korst zitten!

De korst kan ook gebroken worden door er nog een keer met de zaaimachine langs te gaan, met een trefflereg of een rol (geen platte rol maar bijv. een Cambridge rol). Mocht dit niet toereikend zijn dan kan beregenen nog een optie zijn.

Bron: De Groot en Slot
Publicatiedatum: