Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
LTO Nederland vraagt aandacht voor gevolgen Brexit

"De land- en tuinbouw voelt nu al de gevolgen van Brexit, terwijl het Verenigd Koninkrijk tot 29 maart 2019 nog lid is van de Europese Unie. De valutaschommelingen en de algehele onzekerheid hebben een negatief effect op onze export," zei LTO Nederland voorzitter Marc Calon tijdens een drukbezochte bijeenkomst in Brussel.

Ongehinderde handel
Met ruim 120 vertegenwoordigers van Europese organisaties en - instituties was de bijeenkomst drukbezocht. LTO Nederland was met het Duitse Bauernverband, de Danish Food and Agricultural Organisation en het Britse National Farmers Union de initiatiefnemer. "We delen de opvatting dat we de grenzen open willen houden, zodat de onderlinge handel ook straks ongehinderd door kan gaan", zei Calon.

De aanwezigen zijn door de Task Force article 50 van de Europese Commissie bijgepraat over de actuele stand van zaken in de onderhandelingen en natuurlijk om te luisteren naar de voorzitters van de vier Europese landbouworganisaties. "Dit gaat over het inkomen van boeren", zei de voorzitter van het Bauernverband, Joachim Rukwied in zijn bijdrage. De voorzitter van de NFU Engeland/Wales, Minette Batters, zei dat de NFU altijd in de Europese Unie wilde blijven. Nu Brexit een feit is, wil de NFU samenwerken met Europa. Ze gaf aan wel dat er meer afstand komt. Peter Kendall, voorzitter van de Britse productschappen, was duidelijk over de verdeeldheid die in het VK heerst: "We are divided".

Kwaliteitsstandaarden
Marc Calon herinnerde iedereen eraan dat er pas duidelijkheid komt, als er een akkoord is over alle aspecten van de Brexit. "De Britse regering heeft altijd een beleid gevoerd voor lage voedselprijzen. Nu met Brexit willen we niet dat onze kwaliteitsstandaarden verlaagd worden. We willen dus niet een gat in de Europese buitengrens." Calon doelde hier op de problematiek van de Ierse grens. De Britse regering wil enerzijds die grens openhouden, maar aan de andere kant wel zelf handelsakkoorden kunnen sluiten met landen als de VS. Op die wijze zouden producten met een lagere kwaliteitsstandaard via het VK op de Europese markt kunnen komen. Deze kwestie is nog niet opgelost.

Bence Toth van de Europese Commissie: "Wij wachten op de Britse regering". Aan geluiden dat de puzzel met behulp van ICT opgelost zou kunnen worden, wordt weinig geloof gehecht. Bence Toth maakte de vergelijking met teleportatie: "Ik ben een grote fan van Star Trek". En wat betekent een "gelijk speelveld"?

Samenwerken
De voorzitters van de vier landbouworganisaties waren het opmerkelijk eens over de noodzaak om samen te blijven werken, bijvoorbeeld in kennis en innovatie. "Farming Together" was dan ook één van de slogans van de bijeenkomst. "Informeer de consument, breng een positief verhaal", zei Marc Calon. De Deense landbouwvoorzitter Martin Merrild zei: "Als iemand iets negatiefs over de EU zegt, noem dan ook twee positieve zaken."

Bron: LTO

Publicatiedatum: 4-5-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Staay Food Group meldt ID-Fraude
20-7-2018 Schouten deelt kritiek van CLTV op Nederlandss strategie in GMO groenten en fruit niet
20-7-2018 IMF: Nederland zwaar getroffen bij harde brexit
20-7-2018 Boerenbond vraagt om erkenning landbouwramp
20-7-2018 Negen aandeelhouders tweede generatie De Groot en Slot aan de slag met familiestatuut
20-7-2018 Agf-dieven slaan toe
20-7-2018 EC geeft informatie over nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid
20-7-2018 Grote stijging Turkse AGF-export naar Rusland
20-7-2018 Turkse fruitexport in 5 maanden verdubbeld
20-7-2018 "Zachte Brexit is nog ver weg"
19-7-2018 Nigeriaanse ondernemers verkiezen bitcoins boven eigen valuta
19-7-2018 Zo los je je vijf grootste WhatsApp ergernissen op
19-7-2018 Buren en NFO starten pilot ‘controle huisvesting’
18-7-2018 Provincie Noord-Holland gaat vogelschade voor 60% vergoeden
18-7-2018 EU en Japan zetten handtekening onder vrijhandelsakkoord
17-7-2018 Grootste vangst illegale gewasbeschermingsmiddelen ooit
17-7-2018 De Castro wil oneerlijke handelspraktijken aanpakken
17-7-2018 Telersvereniging kan teler te hulp schieten bij inkomensdaling
16-7-2018 Duitsland: overzees hardfruit voert de boventoon
16-7-2018 EU: €10 miljoen euro om groenten en fruit te promoten