Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Aandeel biolandbouw en -bedrijven groeit in Vlaanderen

De biologische landbouw in Vlaanderen heeft een prima jaar achter de rug. Zowel het aantal bedrijven als het areaal is in 2017 duidelijk toegenomen. Het aantal bedrijven steeg met 9%, het areaal met 6%. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport over de biologische landbouw van de Vlaamse Overheid. 

Het aantal biologische landbouwbedrijven groeide in 2017 van 430 tot 468. Een meerderheid hiervan is gespecialiseerd in akkerbouw of tuinbouw. Bijna een derde van de biologische bedrijven houdt vee, al dan niet in combinatie met plantaardige productie. De 35 grootste biologische bedrijven hebben bijna de helft van het biologische areaal in handen. Het totale areaal inclusief de oppervlakte in omschakeling nam met 6% toe tot ruim 7.300 hectare. Ongeveer 1,2% van het totale Vlaamse landbouwareaal is nu biologisch. De biologische rundveestapel groeide met 68%, voornamelijk omdat het aantal biologische melkkoeien ruimschoots verdubbelde. In de loop van 2016 zijn 12 melkveehouders gestart met een gefaseerde omschakeling. Ook de biologische varkensstapel nam met 40% toe.

Secundaire producenten
Niet alleen het aantal biologische boeren en tuinders in Vlaanderen zit in de lift, ook het aantal marktdeelnemers die niet actief zijn als primaire producent, neemt toe met 11% tot meer dan 1.000 bedrijven. Deze bedrijven ontplooien activiteiten als verdeler, bereider, verkooppunt, importeur of exporteur van biologische producten.

Consumptie
Ook de consumptie van biologische producten nam toe. In Vlaanderen stegen de totale bestedingen aan biologische producten in 2017 tot 284 miljoen euro. De bestedingen aan biologische versproducten namen toe met 11% tot 193 miljoen euro. Biologische versproducten hebben in Vlaanderen een marktaandeel van 2,4%. Negen op de tien Belgische consumenten kopen op jaarbasis minstens eenmaal een vers biologisch product. Het grootste verkoopkanaal blijft de klassieke supermarkt, maar de hard discount is de sterkste groeier.

Zie voor meer informatie het rapport De biologische landbouw in Vlaanderen

Bron: Vlaamse Overheid

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018