Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ad Klaassen uitgezwaaid na drukbezochte ALV GroentenFruit Huis

Tholen - Na 43 jaar werkzaam geweest te zijn in de groenten- en fruitsector, zei secretaris Ad Klaassen gisteren in een afscheidsreceptie na afloop van de ALV van GroentenFruit Huis de sector vaarwel. Vele bekenden kwamen hem in Hilvaria's Studio in Hilvarenbeek de hand schudden. "Zonder jouw inzet was GroentenFruit Huis in 2016 niet tot stand gekomen. Het samengaan van handel en productie was best spannend. Ik kan dingen wel bedenken, maar jij wist hoe het zou vallen", complimenteerde directeur Gert Mulder zijn voelsprieten. Ook Gerard Pronk van Coforta sprak als 'werkgever' - Ad stond al die jaren op de payroll van The Greenery en was gedetacheerd aan DPA/GroentenFruit Huis - enkele woorden ter afscheid. Hij noemde Ad zorgvuldig en alert. Ook Michiel van Ginkel van DPA roemde de vasthoudendheid en secuurheid in het werk van Klaassen. "Alles komt op één of andere manier altijd terug."

Ad en Toos Klaassen

Uiteraard kreeg Ad ook de gelegenheid om zelf op zijn carrière terug te blikken. Gestart bij de NCB te Tilburg (de voorloper van ZLTO), werd hij al jong directeur van Veiling Veldhoven, destijds vooral bekend om de champignons. Na het opgaan in The Greenery "waar ik de uitdaging had om opdrachten van de coöperatie uit te voeren die niet altijd in lijn waren met de lijn van het Greenery-bestuur, maar we zijn er altijd uitgekomen" werkte hij de laatste jaren als secretaris namens DPA en GroentenFruit Huis. Suzan van Kuppeveld zal hem in deze functie opvolgen.

Mariette Hamer

De bezoekers van de afscheidsreceptie hadden er intussen al een algemene ledenvergadering opzitten. Voorzitter Mariette Hamer van de Sociaal Economische Raad (SER) had zich de door Kees Wantenaar gepresenteerde cijfers over de sector - 6 miljard import vanuit 120 landen, 9,6 miljard export naar 152 landen en 3,3 miljard euro omzet aan Nederlandse producten - goed op zich laten inwerken en pleitte voor de inzet op respect voor mensenrechten en milieu. Vanuit de SER wordt ingezet op convenanten voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO-convenanten), een samenwerking tussen bedrijven, overheid, vakbonden en maatschappelijke organisaties. "Belangrijk is dat de sector zelf initiatief neemt. Ga pro-actief het gesprek aan en werk gezamenlijk als sector, maar ook met andere sectoren. Deze aanpak kan een branche structureel veranderen."

Philippe Appeltans

Philippe Appeltans, voorzitter van de commissie Groenten & Fruit van Copa Cogeca - later op de avond werd hij als directeur van BelOrta benoemd - lichtte aansluitend de ontwikkelingen binnen de EU toe. Hij noemde samenwerking binnen de groenten- en fruitsector een blijvende must in het nieuwe EU-beleid en roemde de afzetorganisaties als hoekstenen van de sector. "Door de jaren heen heeft de Nederlandse en Belgische afzetstructuur model gestaan voor andere lidstaten. Als we samenwerken kunnen we impact hebben. Dat blijkt wel uit het landbouwbudget waarbij de komende jaren de groenten- en fruitsector gevrijwaard lijkt van bezuinigingen. Ook is onze sector de grootste gebruiker van het beschikbare promotiebudget."


Na de vergadering bleef het nog lang gezellig in Hilvarenbeek.