Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Spaans-Frans-Italiaanse knoflookgroep

Spanje verwacht 3-5 % kleinere knoflookoogst

De contactgroep voor knoflook, opgericht in het kader van het Gemengde Spaans-Frans-Italiaanse Comité voor groenten en fruit, bestaande uit vertegenwoordigers uit de sector en de overheid, kwam gisteren bij elkaar in Montalbán de Córdoba (Spanje). De balans van het afgelopen seizoen, de vooruitzichten voor het huidige seizoen en de fytosanitaire situatie van de teelt waren enkele van de belangrijkste thema's die geanalyseerd werden.

De ANCPA (Nationale Vereniging van Telers en Marketeers van Knoflook), een organisatie die deel uitmaakt van de Spaanse Telersvereniging FEPEX, presenteerde haar prognoses voor het huidige seizoen. Volgens deze gegevens blijft het totaal aantal geplante hectare stabiel in vergelijking met het voorgaande seizoen, neerkomend op 26.000 hectare. Wel wordt er een afname van de oogst van tussen de 3 en 5 % geraamd, vanwege het gebrek aan zonuren in de afgelopen maanden, hetgeen een daling in de maten heeft veroorzaakt. De ANPCA deelde verder mee dat de oogst in het vorige seizoen een omvang had van meer dan 267.000 ton.

Tijdens de bijeenkomst werd ook de fytosanitaire problematiek in de knoflookteelt besproken, vanwege de continue verdwijning van actieve stoffen voor het bestrijden van ziektes en plagen. Er werden manieren van samenwerking voorgesteld om de beschikbaarheid van deze actieve stoffen te verbeteren.

De groep is ook overeengekomen om het informatie-uitwisselingssysteem tussen de drie landen te verdiepen. Ook werd afgesproken dat er een onderzoek zou worden uitgevoerd naar de productiekosten voor iedere knoflookvariëteit, om een beter beeld te krijgen van de productieve realiteit waarmee de sector te maken heeft.

Bij de vergadering waren vertegenwoordigers van de Franse en Spaanse sector aanwezig, vertegenwoordigd door het Nationale Bureau voor Knoflook en de ANCPA. Italië was niet aanwezig. Er waren ook mensen vanuit de Franse overheid, evenals een afgevaardigde van de regering van Andalusië, Francisco José Zuera Aragón, en de burgemeester van Montalbán, Manuel Ruiz Salces.

De Spaans-Frans-Italiaanse contactgroep voor knoflook is een van de productspecifieke groepen die is opgericht in het kader van het Gemengde Spaans-Frans-Italiaanse Comité. Tot op heden zijn er bijeenkomsten geweest van contactgroepen voor tomaat, aardbei, citrus, perzik en nectarine. Momenteel staat er nog een bijeenkomst gepland voor de contactgroep voor appel en peer, evenals een plenaire vergadering van het Gemengde Comité, die plaats zal hebben in Madrid, in juni.


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018