Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Overaanbod op Amerikaanse uienmarkt
De uienmarkt in de Verenigde Staten heeft te maken met een 'perfect storm'. "Dit is één van de slechtste markten van de laatste tien jaar," begint Brandon Calandri van Calandri Sonrise Farms in Californië. Hij wijst op het feit dat er momenteel uien uit acht verschillende districten aangevoerd worden. "Het noordwesten heeft nog overvloedige voorraden. Imperial Valley is momenteel haar uien aan het verladen en er komen ook nog uien uit Mexico het land binnen. Ook Texas verlaadt haar uien nu en in Georgia en Bakersfield is men net begonnen. Er worden ook nog uien uit New York en Canada aangevoerd," vertelt Calandri.
Rol van Mexico
Er zijn een aantal factoren die de situatie verergeren, waaronder de rol van Mexico als leverancier aan de Amerikaanse markt. "Het was een beroerde planning," vervolgt Calandri. "Men besefte niet hoe groot het Mexicaanse areaal is. In de regio Leon is nog eens 2.000 hectare extra aangeplant maar daar kwam iedereen pas te laat achter." Calandri vertelt dat de binnenlandse uienmarkt er in de wintermaanden gunstig uitzag. "Mexico zag wat voor markt we hier in het noordwesten hadden en dat was precies in hun plantperiode. Ze hebben dus veel uien aangeplant," voegt hij er aan toe.
Ondertussen kwam de exportmarkt voor uien uit het noordwesten niet echt van de grond en alsof dat nog niet erg genoeg was, kwamen ook Ontario en Oregon weer terug op de markt, nadat ze hun infrastructuur herbouwd hadden na de verwoestende sneeuwstorm van twee jaar geleden. "We kampten dus met een overaanbod aan uien vorig seizoen, hadden geen exportmarkt maar wel een grote aanvoer uit Mexico," vervolgt Calandri.
Groter areaal
Tot slot heeft de regio New York ook haar uienareaal uitgebreid. "Niemand realiseerde zich hoeveel uien er uit de regio New York op de markt zijn," vertelt Calandri.
Dit alles maakt het moeilijk een inschatting van de vraag te maken. "Het is moeilijk meten met zo'n ruim aanbod," vervolgt Calandri, hoewel hij niet denkt dat de consumptie gedaald is. Hij ziet de consumptie wel verschuiven. "Dit is te danken aan de betere economie," legt hij uit. "Mensen gaan vaker uit eten en koken minder vaak thuis. De consumptie is dus ongeveer gelijk gebleven maar anders verdeeld. De sector presteert beter binnen de horeca en foodservice dan op de versmarkt."
Het noordwesten heeft veel uien
Vooruitblikkend, verwacht Calandri dat de situatie aanhoudt. "Ik denk dat de markt nog minimaal acht weken zo blijft. "Ik vrees dat we nog heel wat voor de boeg hebben want het noordwesten levert veel uien. We hadden hier ideale groeiomstandigheden. Iedereen heeft vorig jaar wat verdiend en wilde dat dit jaar verdubbelen. Er staat ons dus ook een moeilijk bewaarseizoen te wachten."