Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Jacqueline Baar (Biomygreen):

"Chitine drukt aaltjespopulatie"

Met een natuurlijk product aaltjesschade in akkerbouwgewassen voorkomen. Dat kan volgens Jacqueline Baar, directeur van Biomygreen in Velp (Gelderland) Op basis van chitine ontwikkelde Biomygreen het middel BioMyPro-NemC, dat bestaat uit bewerkte chitine aangevuld met fulvinezuren. Het product is een bodemverbeteraar dat goed samen gaat met mycorrhizaschimmels en mag worden toegepast in de biologische teelt.

Chitine is volgens Jacqueline wereldwijd een veelvoorkomende stof. Het is de bouwstof van insecten en spinnen. In natuurgebieden komen veel insecten en spinnen voor, dus ook veel chitine. Een bodem die van nature veel chitine bevat, heeft een hoge weerbaarheid en dan ook weinig aaltjes. Akkerbouwpercelen bevatten over het algemeen weinig insecten en spinnen. Toedienen van chitine is dan ook een natuurlijke aanvulling.


Een uienperceel behandeld met BioMyPro-NemC.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat toedienen van chitine aan de bodem leidt tot minder aaltjes en ziekteverwekkende schimmels in de bodem en dat het de groei van het gewas bevordert. Biomygreen ziet een vergelijkbare werking van BioMyPro-NemC. 

De werking van chitine is wetenschappelijk onderzocht. Toedienen van chitine aan de bodem leidt volgens onderzoekers tot het stimuleren van micro-organismen, die de eieren van de aaltjes aantasten. Ook verandert chitine het bodemmilieu waardoor het toxisch wordt voor nematoden. Jacqueline ziet BioMyPro-NemC als een alternatief voor chemische nematiciden als Vydate of Nemathorin. 

Een proefveld met zaaiuien in 2017 leverde na toediening met BioMyPro-NemC een bijna 5% hogere netto uien opbrengst dan het onbehandelde deel. De proef is aangelegd op kleigrond in Dreischor (Zeeland). Volgens teler Coen van den Hoek heeft het proefveld een licht aantoonbare besmetting met aaltjes. Aaltjesbesmetting is een toenemend probleem in Nederland. De standaard behandeling met Vydate helpt wel om gewasschade te beperken, maar verlaagt de besmetting niet, en het verlamt de aaltjes, maar doodt ze niet. Voor de proef is BioMyPro-NemC over de bouwvoor gespoten en met de zaaibedbereiding ingewerkt. De combinatie BioMyPro-NemC met mycorrhizaschimmels leverde in 2017 een 8% hogere opbrengst dan onbehandeld. Naar aanleiding van de proefresultaten, waarbij ook de aaltjespopulatie verminderde, past Coen BioMyPro-NemC ook op praktijkpercelen toe. Dit past hij zowel voorafgaand aan de teelt als tijdens de teelt nogmaals toe. De teler verwacht wel een paar rotaties nodig te hebben om de aaltjespopulatie terug te brengen tot een gezond evenwicht in de bodem.

Voor meer informatie: milan@biomygreen.com en www.biomygreen.com

Publicatiedatum: 1-6-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

8-8-2018 Gouden tijden voor Italiaanse uien
7-8-2018 VK: 25% minder uien
29-6-2018 Uientelers Turkije tevreden met huidige prijzen
22-6-2018 Eerste plantuien gerooid
20-6-2018 Allereerste rode zoete uien uit Walla Walla
14-6-2018 Tweede Kamer-motie voor latere publicatie oogstprognoses aangenomen
6-6-2018 Kroatische uiensector kampt met hoge temperaturen
28-5-2018 Spanje verwacht 3-5 % kleinere knoflookoogst
1-5-2018 Prijsstijgingen verwacht voor Franse sjalotten
1-5-2018 Spaanse knoflookvoorraad bijna uitverkocht
17-4-2018 Voorraad vrije uien lager dan vorig seizoen
13-4-2018 Gele uien belangrijk Egyptisch exportproduct
7-11-2017 Colorado (VS): genoeg zaaiuien om tot medio maart te kunnen leveren
3-11-2017 Droogte heeft ernstige gevolgen voor Spaanse knoflookteelt
31-10-2017 Spanje grootste concurrent Oekra´ense uienexport
18-10-2017 Amerika's eerste traanvrije uien
4-10-2017 Panama: Telers willen meer uien aanplanten
2-10-2017 Spanje: Groot prijsverschil tussen grote en kleine uien
7-9-2017 Minder grote Spaanse uien door hittegolven
28-8-2017 Recordoogst voor Chinese knoflooktelers