Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

jaarlijkse zaaiuirassenlijst beoordeeld bij JWK Onions

"Opvallende rassenverschillen, met name in huidvast- en hardheid"

Tholen - Vanmorgen werden bij JWK Onions in Kruiningen de rassen voor de jaarlijkse zaaiui rassenlijst beoordeeld. Dit jaar werden er 28 rassen beoordeeld vanaf de locatie Colijnsplaat en 30 uit de Flevopolders. Een week eerder waren de uien over de sorteerband gegaan. In zes groepjes werden de rassen voor de lange bewaring 'blind' volgens protocol beoordeeld op de belangrijkste kwaliteitseigenschappen, zoals hardheid, huidvastheid, vorm, uniformiteit en kleur, waarna de inwendige kwaliteit en de tarra wordt bepaald.

"Dit jaar was de kwaliteit van de uien minder dan vorig jaar. Daarbij zaten er dit jaar grotere verschillen tussen de rassen dan andere jaren. Dat ging van van niet goed tot erg goed", vertelt Luc Remijn van het organiserende Delphy. "Over het algemeen kun je stellen dat de natte augustusmaand toch zijn sporen heeft nagelaten. Hierdoor is de ui ineens gaan groeien en bollen, maar kwam de ui lastiger in zijn huid te zitten. De kwaliteit en huidvastheid was over het algemeen groter dan andere jaren en ook de hardheid van de verschillende rassen loopt er uiteen."

Verder noemt Remijn het opmerkelijk dat de kwaliteit van de uien uit de Flevopolder dit jaar aanmerkelijk beter was dan de uien uit het zuidwesten. Alle zaadveredelingsbedrijven verlenen hun medewerking aan de rassenbeoordeling. Om op de uiteindelijke rassenlijst te verschijnen, moet een ras minimaal twee jaar beoordeeld zijn. De vernieuwde rassenlijst wordt bekendgemaakt rond de uiendag van het Uien Informatie- en Kenniscentrum (UIKC) eind augustus in Colijnsplaat.

Foto's: Daan Sturm


Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018