Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geprimed zaad is korstvorming net voor

Hier mogen we zeker niet over klagen; de uien staan er prima op'', zegt Leen Guiljam terwijl hij met zijn zakmes wat grond rondom een plantje los peutert. De akkerbouwer en loonwerker uit Sint Annaland (Zld.) bekijkt vooral hoe hard de bovenlaag is die na twee heftige regenbuien is ontstaan. ,,Eind april is hier in korte tijd ruim 45 millimeter gevallen, waardoor nogal wat grond is dichtgeslagen. Gelukkig kwamen deze uien net voor de korstvorming boven.''



Guiljam vertelt dat het perceel is ingezaaid met geprimed zaad. ,,Dat doen we dit jaar voor het eerst, met ongeveer zeven hectare.'' Naast het voordeel van een zeer snelle opkomst, hoopt hij ook te profiteren van een gelijkmatiger gewas, waardoor de onkruidbestrijding gemakkelijker zou moeten verlopen. De meerkosten van ruim €100 per hectare worden volgens de akkerbouwer gecompenseerd doordat de zaaidichtheid terug kan van 4 naar 3,5 eenheden per hectare.

Bron: Uienkoerier, BayerCrop Science
Publicatiedatum: