Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Uit frustratie over certificeringsprocedure en markttoegang

Amerikaanse telers zien af van bio-keurmerken

Groenten- en fruittelers in het midwesten van de Verenigde Staten zullen waarschijnlijk eerder afzien van federale biocertificering dan hun collega's in overige Amerikaanse regio's, zo blijkt uit een onderzoek van de Purdue University. Het verkrijgen van een biokeurmerk kan een langdurig en kostbaar  proces zijn dat verandering van beheerspraktijken vereist en samenwerking met certificerende instanties die bepalen of het betreffende bedrijf voldoet aan het uitgebreide eisenpakket van de regering. Veel telers, die hogere prijzen voor hun bioproducten kunnen krijgen, hebben dit er echter wel voor over.

In 2017 bedroeg de afzet van biologische voeding €38,6 miljard, een stijging van 6,4% ten opzichte van 2016, meldt de Organic Trade Association. Sinds 2010 is de afzet meer dan verdubbeld. Groenten en fruit zijn de bestverkochte categorieën met een aandeel van bijna 37% in de totale afzet van biologische voeding. 

Ondanks de sterk groeiende vraag is het aantal biologische telers sinds 2008 teruggelopen van 14.540 naar 12.818 in 2015. Dit kan deels toegeschreven worden aan het feit dat kleine en middelgrote bedrijven opgegaan zijn in grotere ondernemingen. Andere bedrijven hebben het biokeurmerk eenvoudigweg vaarwel gezegd.

Dit kan komen omdat te weinig kleinschalige biobedrijven zich in de buurt bevinden van markten, die grote volumes bio-AGF op kunnen nemen. Het transport naar dichtbevolkte regio's is mogelijk minder kosteneffectief voor deze kleinere biobedrijven. 

Biotelers zijn ook eerder geneigd van biocertificering af te zien als de certificeringsprocedure gepaard gaat met veel 'gedoe'. "Telers zagen eerder van certificering af als ze zich bewust werden van barrières zoals het verlies van vrijheid, het vele papierwerk, de hoge kosten en het contact met certificerende instanties. Het blijkt dat de eisen van de certificeringsprocedure een nadelig effect hadden op het besluit om gecertificeerd te blijven," schrijven de onderzoekers.

Een beter inzicht in de redenen waarom biologische telers afzien van certificering kan mogelijk behulpzaam zijn bij besluitvorming van de regering omtrent certificeringsregels en -procedures. 



Publicatiedatum: 7-6-2018

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

20-8-2018 Duitsland: goed seizoen voor biologische peren
17-8-2018 België: "Biologisch telen steeds belangrijker"
16-8-2018 "Lage prijzen bio-tomaten: Spanjaarden langer op markt"
15-8-2018 Biologische sector groeit met 4,6% in eerste helft van 2018
14-8-2018 „Bij de biologische landbouw gaat de opwaartse trend verder"
10-8-2018 "Pompoenoogst start drie tot vier weken vroeger"
9-8-2018 Vietnam: meer bio nodig om export naar EU te stimuleren
8-8-2018 Rusland stelt standaarden voor biologische teelt
7-8-2018 "Veel vraag om ook biologische knoflook aan te bieden"
7-8-2018 Bio-sector verwelkomt uitspraak Europese Hof over nieuwe veredelingstechnieken
6-8-2018 Verlenging houdbaarheid bio citrus biedt mogelijkheden voor retailers
6-8-2018 Nichemarkt voor kwaliteit en exclusiviteit
20-7-2018 Tomatenfestival Zuid-Korea
20-7-2018 Spaanse CASI verdubbelt bio-areaal
20-7-2018 Supermarkt in Montreal biedt op dak geteelde bio-groenten aan
19-7-2018 Helft rode bieten is bio, ook bio-aardappelen in opkomst
19-7-2018 Bio-artisjokken in KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten
19-7-2018 Ierland: vraag naar biologisch AGF overtreft aanbod
17-7-2018 OTC Organics beleeft primeur met biologische passiecuja uit Ghana
17-7-2018 Eerste biologische kersen uit Aragon