Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grenzen aan groei agrarische sector

Matige prijzen landbouwproducten in 2018

Agrarische ondernemers ondervinden als vanouds grote regeldruk, veelal op het gebied van milieu. Dit heeft ondernemers altijd gedwongen efficiƫnt te werken, innovatief te zijn, maar ook om kansen te pakken. Daar komt momenteel nog eens bij dat diverse partijen in de agrifood keten steeds grotere stappen zetten om in te spelen op de consumentenwens tot verduurzaming. Henk van den Brink, sectoreconoom agrarisch bij ING: "Land- en tuinbouw hebben al veel bereikt op het gebied van duurzaam ondernemen, waaronder een flinke reductie van de uitstoot van broeikasgassen, maar de sector is er nog niet". Ook anno 2018 is de regeldruk groot.



Matige prijzen in 2018
Gedreven door een stijgende binnen- en buitenlandse consumptievraag kunnen de afzet- en productievolumes in 2018 met 1% groeien, conform het langjarig gemiddelde. Ondernemers in de sierteelt staan er het meest gunstig voor, akkerbouwers het minst. Dit komt doordat prijzen van aardappelen, uien en suikerbieten tegenvallen. Melkveehouders kunnen dankzij in de tweede jaarhelft weer oplopende melkprijzen een redelijk 2018 tegemoet zien. Groentetelers kennen na een donkere start door de aantrekkende vraag en de goede kwaliteit een gemiddeld jaar. Voor varkenshouders is het een matig tot gemiddeld jaar vanwege het hoge Europese aanbod. Een deel van de legpluimveehouders kent in de eerste helft van 2018 ten gevolge van het krappe aanbod door de fipronil-crisis een redelijk tot goede periode. In de tweede helft van het jaar normaliseert de situatie en zijn de eierprijzen laag. Vleespluimveehouders kennen dankzij de hoge vraag een licht bovengemiddeld jaar.

Voor meer cijfers en informatie zie: Vooruitzicht agrarische sector

Bron: ING

Publicatiedatum: