Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

India: Uienprijzen met 40-60% gestegen

Op de AGF-markt in Maharashtra lag de gemiddelde uienprijs voor telers de laatste twee maanden met €8,56 per 100 kilo 38% boven de gemiddelde prijs van vorig jaar die €6,19 per 100 kilo bedroeg. 

Op de grootste markten nabij de belangrijkste uienteeltgebieden krijgen uientelers momenteel €0,07-0,13 per kilo, ten opzichte van €0,05-0,08 een jaar geleden. Er van uitgaande dat de vaste prijs van €0,10 per kilo, die de regering van Madhya Pradesh heeft vastgesteld, ook voor telers in andere staten lonend is, hoeven telers hun uien niet met verlies te verkopen. 

Toch zijn telers opstandiger dan vorig seizoen. Het falende beleid van de regering van Madhya Pradesh om de afgesproken prijs van €0,10 per kilo te garanderen aan telers heeft voor verontwaardigde reacties binnen de sector gezorgd, ook in andere staten. 

In de vier grootste teeltgebieden in Maharashtra, MP en Rajasthan hebben uientelers in april en mei gemiddeld een 38% tot 59% hogere prijs ontvangen dan in dezelfde periode van vorig jaar. In Lasalgaon, in Maharasthtra, bedroeg de gemiddelde prijs in april en mei van dit jaar bijvoorbeeld €8,72 per 100 kilo. Vorig jaar lag de prijs op €6,18 wat dus neerkomt op een stijging van 41%. In Indore kelderde de uienprijs de afgelopen twee maanden naar €1,27-3,18 per 100 kilo maar dit had vooral te maken met kwaliteitsproblemen, zo melden bronnen. Anderzijds heeft de staat Haryana, de enige staat die een Bhavantar-programma heeft geïmplementeerd, de referentieprijs voor uien op €6,36 per 100 kilo vastgesteld. 

Volgens financialexpress.com zal de Indiase uienproductie in het 2017-2018 (juli - juni) dalen naar 2,18 miljoen ton ten opzichte van 2,24 miljoen ton het jaar daarvoor. 


Publicatiedatum: