Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Astrid Postma (Voedingscentrum) over groente-eetgedrag van kinderen

Groenten eten: “Vanaf 9 jaar gaat het mis”

Tholen - Handelaren in de AGF-sector zijn natuurlijk gebaat bij initiatieven die het eten van groenten en fruit bevorderen. Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum is gespecialiseerd in het voedselconsumptiegedrag van kinderen. Groenten en kinderen lijken in eerste instantie niet zo'n goede combinatie, maar toch blijkt dat meer kinderen de aanbevolen hoeveelheid groenten voor hun leeftijd halen dan volwassenen. Kinderen zijn dus beter in het eten van hun aanbevolen hoeveelheid dan volwassenen, zeker op (zeer) jonge leeftijd. "Pas vanaf een jaar of 9 gaat het mis", zegt Astrid.


consumptie van groenten en fruit, de gele en paarse lijnen geven de aanbevolen hoeveelheid per leeftijdscategorie aan

Kinderen tussen de 1 en 3 jaar eten gemiddeld 50 gram groenten per dag, dat is ook de aanbevolen hoeveelheid. Daarna loopt het terug, de aanbevolen hoeveelheid voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar is 100 gram, maar dat halen de meesten niet. Het gemiddelde in die leeftijdsklasse is 75 gram. Voor de groep 9-18 jaar ligt de aanbevolen en gegeten hoeveelheid nog verder uit elkaar en die afstand wordt nog groter in de volwassen fase. Voor fruit liggen de verhoudingen anders maar ook daarvan wordt veel te weinig gegeten. De website van het Voedingscentrum staat daarom vol tips, trucs en tools om het eten van groenten en fruit te stimuleren.


Helpt je huis gezond te kiezen?

Voor jonge kinderen is het belangrijk dat zij aan verschillende smaken wennen. Dat begint al heel vroeg via het vruchtwater in de baarmoeder, de borstvoeding en de eerste hapjes. Het leerproces gaat altijd door, benadrukt Astrid. "Niet te snel opgeven, biedt moeilijke smaken zeker meer dan 10 keer aan en op verschillende manieren. Maak het vooral leuk en lekker en zet groenten altijd als eerste op tafel en zorg voor meerdere soorten groenten op het bord."



Opvoeding speelt een belangrijke rol bij het leren eten van groenten en fruit. "Biedt structuur, geef het goede voorbeeld en beloon het proeven", zegt Astrid. Daarnaast is de beschikbaarheid van groenten en fruit belangrijk, niet alleen in de koelkast maar zet groenten en fruit in het zicht en eetklaar. Het voedingscentrum heeft zelfs tools ontwikkeld om je huis groenten eet vriendelijk in te richten en een app die inzicht geeft in groenten eetgedrag.

Voor meer informatie
Voedingscentrum
Dr. ir. Astrid Postma-Smeets
Expert Voeding en Gezondheid
www.voedingscentrum.nl