Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Bestuur Großmarkt Hamburg positief over de toekomst

"„Businessmodellen veranderen, maar markt Hamburg blijft belangrijk knooppunt"

Directe handelsbetrekkingen tussen telers en de retailsector, evenals een teruglopend aantal handelsfirma's bedreigen de meerderheid van de Duitse groothandelaren. Dat geldt echter in geen geval voor de Großmarkt Hamburg - de noordelijkste groothandel van Duitsland - die nog steeds als (inter)regionaal handelsknooppunt bekend staat. Het bestuur van de Großmarkt is blij met het feit dat er meer aanvragen zijn dan het verhuurbare oppervlak en met talrijke evenementen binnen en buiten de centrale hal is het terrein rendabeler dan ooit. Desalniettemin moet ook de Großmarkt Hamburg moeite doen om de huidige en toekomstige uitdagingen een stap vooruit te blijven.


Directeur Eliane Steinmeyer overdag in de lege hal van de Großmarkt, waar 's nachts de afhaalhandel plaatsvindt

Het hart van het Großmarktterrein werd in de jaren vijftig en zestig opgericht. Niet voor niets is de centrale hal, waarin 's nachts de afhaalhandel plaatsvindt, een beschermd monument. In tegenstelling tot de meerderheid van de vijftien overslaghallen eromheen is het middelpunt van het terrein niet met oprijplaten uitgerust. Desalniettemin is de hal nog steeds goed bruikbaar, aldus Eliane Steinmeyer - directeur van de Großmarkt. "Er zijn geen delen die men om bouwkundige redenen niet kan gebruiken. Sinds enkele jaren vinden er weliswaar saneringswerkzaamheden plaats: dat gebeurt echter overdag, zodat de nachtelijke handel niet onderbroken wordt.''

Veel aanvragen
In tegenstelling tot bij veel andere groothandelaren in Duitsland zijn in de markthal van Hamburg momenteel alle verkoopplaatsen verhuurd. En er zijn nog altijd aanvragen, bevestigt Eliane. Ook op de benedenverdieping van de centrale hal zijn bijna alle opslagruimtes reeds vergeven. Dat heeft onder andere met de kosten te maken: de huurprijzen zijn reeds sinds enkele jaren op een gemiddeld niveau en hierbij genieten de handelaren veel voordelen. Vooral de infrastructuur met de nabijheid van de haven en de ligging direct langs de snelweg en de binnenstad is een grote prikkel voor nieuwe handelaren. Voor de volgende herfst staat bovendien de opening van een elektrolaadstation voor leveringsvoertuigen gepland.


Hierdoor staat de Großmarkt Hamburg nog steeds bekend als centraal handelsknooppunt van Noord-Duitsland, waar de regionale gastronomie en grootverbruikers evenals inkopers uit o.a. Polen en Denemarken zich 's nachts melden. De grootschalige handel vindt echter niet in de centrale hal plaats, maar in de vijftien overslaghallen eromheen. Eliane: "De daar gevestigde handelsfirma's houden zich ook grotendeels met de belevering van de grote retailketens bezig.''

Verschillende evenementen
Overdag en in het weekend - als er geen groothandel plaatsvindt - wordt eveneens geprobeerd het terrein optimaal te benutten. Enkele jaren geleden opende het 'Mehr! Theater am Großmarkt' haar deuren: dit omvat momenteel circa 4.000 vierkante meter op de begane grond en nog eens 1.000 vierkante meter op de benedenverdieping van de centrale hal. Daarnaast vinden er eveneens regelmatig in het weekend grootschalige evenementen op het Großmarktterrein plaats, zodat de parkeerplaatsen en het terrein ook buiten de handelstijden rendabel zijn en een functie vervullen.


Huidige ontwikkelingen en toekomst 

Ondanks het enthousiasme voor de groothandel en het veelzijdige aanbod hebben ook de handelsfirma's uit Hamburg met de huidige uitdagingen te kampen. Want vooral de kleinere bedrijven hebben niet zelden problemen om een opvolger te vinden aangezien de nieuwe generatie onder andere vanwege de nachtelijk werktijden vaak andere wegen inslaat. Deze bedrijven worden uiteindelijk door handelscollega's overgenomen. Eliane: "Natuurlijk zijn er handelsbedrijven die verstand hebben van bepaalde specialiteiten en die een bepaalde doelgroep bedienen. Volgens mij mensen de aangeboden producten en de clientèle zich over het algemeen echter goed. Desalniettemin zijn er ook veel oude bedrijven die reeds door de vierde of vijfde generatie gerund worden.''


Een andere tendens die niet per se positief is voor de levendigheid op de groothandel is de teruglopende afhaalhandel. Want ook gastronomiebedrijven laten zich tegenwoordig in toenemende mate door hun groothandelspartners beleveren. Aangezien de andere handelsplaatsen van Noord-Duitsland (Hannover en Bremen) echter tamelijk ver weg zijn en er ook geen telersgroothandels zijn die onafhankelijk van de Großmarkt Hamburg werken, beschikken de handelsbedrijven op de Großmarkt Hamburg over een relatief grote clientèle.

Ook de toenemende populariteit van de onlinehandel is een ontwikkeling die ook op de Großmarkt Hamburg nauw wordt gevolgd. "Dat is bij verse producten vanwege de houdbaarheid en bederfelijkheid natuurlijk iets moeilijker dan bij kleding, boeken e.d. Bovendien is de spontane beslissing in het bijzonder bij groenten en fruit heel belangrijk. Amazon experimenteert met online-handel, maar we moeten afwachten hoe zich dat door de jaren heen zal ontwikkelen."

De directie ziet de toekomst in ieder geval positief tegemoet. "Er zijn natuurlijk uitdagingen, maar ik zie niks op ons afkomen wat mogelijk het einde van de Großmarkt zou kunnen betekenen. We worden nog steeds door inkopers geaccepteerd, de vraag naar te huren oppervlak is aanwezig. De businessmodellen veranderen, maar het groothandelsterrein met haar overslagfunctie is nog steeds een belangrijk handelsknooppunt'', luidt de conclusie.

Het Großmarktterrein van Hamburg in cijfers:
- Totaal oppervlakte: 27,3 ha
- Umschlagsanlagen: 55.167 m2
- davon vermietet an Marktfirmen: 26.807 m2
- davon im Eigentum von Privatfirmen: 28.360 m2
- Be- und Entladeflächen für Einkäufer: 88.538 m2
- Firmenparkplätze: 17.459 m2

Groeten- en fruithal:
- Lengte: 220 m, breedte: 183 m, grootste hoogte: 21 m
- Begane grond: 40.000 m2
- Eerste verdieping: 17.000 m2
- Benedenverdieping: 40.000 m2
- Kantoorruimte: 2.500 m2

Verdere informatie:
Freie und Hansestadt Hamburg
Großmarkt Obst, Gemüse und Blumen
Geschäftsführung: Frau Eliane Steinmeyer
Auf der Brandshofer Schleuse 4 , 20097 Hamburg
Tel.: +49 40 428 54 3121
Fax: +49 40 427 31 1351

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018