Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

resultaten meerjarig project tussen Albert Heijn en Natuur & Milieu

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen daalt in groenten- en fruitschap Albert Heijn

Ruim een kwart van de Nederlandse gewassen in het groenten- en fruitschap van Albert Heijn kan goed geteeld worden zonder gebruik van de 27 meest schadelijke gewasbeschermingsmiddelen. Dit blijkt uit resultaten van een meerjarig project tussen Albert Heijn en Natuur & Milieu die vandaag worden gepresenteerd. Het doel van de samenwerking is dat vanaf 2019 geen schadelijke gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt.

De tussentijdse resultaten rapporteren over de eerste pilots die Albert Heijn samen met telers en Natuur & Milieu heeft uitgevoerd in het teeltjaar 2017. In die pilots is onderzocht hoe gewassen geteeld kunnen worden zonder gebruik van de 27 meest schadelijke gewasbeschermingsmiddelen.Vervolg samenwerking
"De eerste resultaten uit de pilots stemmen hoopvol," aldus Marjolein Demmers, directeur bij Natuur & Milieu. "Bij veel van de gewassen blijkt een andere teeltmethode goed mogelijk. Maar we zijn er nog niet. Daarom blijven we hard werken om ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bij de rest van de gewassen aan te pakken. Het is mooi dat we dit samen met Albert Heijn en de telers kunnen oppakken, die gezamenlijke betrokkenheid is belangrijk voor een succesvol resultaat."

In 2018 en 2019 worden de succesvolle pilots herhaald om te kijken of de resultaten standhouden. Daarnaast zijn er gewassen waarvoor nog geen pilot is uitgevoerd of waarop de eerste pilot nog niet succesvol was. Voor deze gewassen wordt in 2018 verder onderzocht hoe daar het beste zonder de meest schadelijke gewasbeschermingsmiddelen geteeld kan worden.

Unieke samenwerking
Albert Heijn en Natuur & Milieu startten de samenwerking uit een gedeelde ambitie voor milieuwinst. Marit van Egmond, commercieel directeur bij Albert Heijn: "Bij Albert Heijn vinden we lekker, vers en gezond eten belangrijk en werken we continu aan de verduurzaming van onze groenten- en fruitproducten. Samen met onze telers, Natuur & Milieu kijken we in het project naar structurele oplossingen met oog voor behoud van kwaliteit en betaalbaarheid."

Over de pilots
Voor het project zijn in 2017 bij 17 van de in totaal 49 Nederlandse gewassen in het groenten- en fruitschap pilots uitgevoerd. Bij aardbei, komkommer, paprika, prei, sperzieboon, tomaat, ui, peen en selderij bleek de pilot geslaagd en kan het gebruik van de schadelijke middelen worden weggelaten. Bij courgette, rucola, boerenkool, chinese kool en sperzieboon bleek een pilot niet nodig: daarbij werden de 27 meest schadelijke middelen al niet gebruikt. Daarmee blijkt dat in totaal ruim een kwart van de gewassen in het groenten- en fruitschap al goed geteeld kan worden zonder gebruik van de 27 gewasbeschermingsmiddelen.

Klik hier voor het hele rapport.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Geweldig dat het Nederlandse product zo veilig, lekker en schoon is maar hoe staat het met al deze middelen( en andere die hier allang verboden zijn) op het geïmporteerde product dat meer dan de helft van de schapruimte inneemt?
Is misschien iets wat ook eens bij de consument onder de aandacht moet worden gebracht.
Natuur en milieu stopt niet bij de landsgrenzen!
Roelie van der Burght , Zaltbommel - 2018/06/08 13:42:20.000© UienNieuws.nl 2018