Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Droogte kan Deense telers miljoenen euro’s kosten

De Deense nieuwssite ATL meldt dat Deense telers veel te lijden hebben van de aanhoudende droogte. Als de droogte even lang aanhoudt als in 1992, kan het totale verlies oplopen tot miljoenen euro's. De neerslag blijft in Denemarken nog steeds uit en veel deskundigen trekken al vergelijkingen met de extreme droogte in 1992 toen de landbouwopbrengst met 23 procent daalde.

Volgens regionale krant Fyens op Funen treft de droogte telers van uiteenlopende gewassen. Zo is aardbeienteler Niels Jacobsen dag en nacht in de weer met zijn waterkanonnen. "Ik teel al tien jaar aardbeien en zo'n extreme droogte heb ik nog nooit meegemaakt. We irrigeren zoveel we kunnen, maar soms lopen de aardbeien desondanks zonneschade op. Dan krijgen ze witte plekken en worden ze kwetsbaarder," vertelt Jacobsen, die zijn waterrekening gigantisch ziet oplopen.

Jacobsen zit in hetzelfde schuitje als andere fruit- en groententelers op Funen. Bij Torup Bakkegård og Orelund runt Jacob B. Jacobsen samen met zijn broer een van de grootste groententeeltbedrijven van Denemarken en ook hier wordt de droogte een steeds groter probleem. "Zelfs met voortdurende irrigatie kunnen we niet overal bij komen met het water," zegt hij. Zijn bedrijf omvat in totaal 1500 hectare met onder andere asperges, erwten, uien, sla, spitskool en aardbeien en behalve de asperges hebben alle gewassen te lijden onder de droogte. "We irrigeren waar we kunnen en waar de behoefte het grootst is, maar we kunnen niet overal bij. Dat betekent dat we een lagere opbrengst hebben en dat sommige gewassen eerder oogstbaar zijn. Het aardbeienseizoen zal dit jaar veel korter duren dan normaal. Normaal plukken we tot in augustus, maar dit jaar zijn we een paar weken eerder klaar, waarschijnlijk half juli al," vertelt Jacobsen.

De situatie op Funen is daarbij wel extra nijpend omdat weinig telers toestemming hebben hun gewassen te irrigeren. Alleen bedrijven die op zandgrond gelegen zijn, hebben een irrigatievergunning. Zo vertelt Leif Hagelskjær, afdelingsmanager plantenteelt bij landbouwconsultant-bedrijf Centrovice, tijdens een interview met lokaal televisiestation TV2. "Op de meeste plaatsen op Funen is de situatie bepaald kritisch. Op sommige plekken is wel wat regen gevallen, maar dat is lang niet genoeg," vertelt Hagelskjær tegen de lokale televisie Funen.

Maar niet alleen op Funen zijn er problemen. Ook de rest van het land heeft ernstig te kampen met de droogte, blijkt uit allerlei regionale nieuwsbronnen. Zo maakt ook aardappelteler Johnny Larsen uit Blemmemølle, op het eiland Bornholm, zich zorgen. Als aardappelplanten te weinig water krijgen, blijven de aardappelen klein. Larsen haalt het water voor de irrigatie uit een kleiput in de buurt. Hij heeft een pomp geïnstalleerd die de dorstige aardappelplanten direct van water voorziet, maar daar is wel veel stroom voor nodig. "Dat kost mij 100 euro extra per dag aan stroom en arbeidsuren. Alles bij elkaar heeft de maand mei me al 1500 euro extra gekost," vertelt hij de regionale nieuws- en mediasite DR. De aardappelplanten hebben zeker in juni en juli ook nog veel water nodig, voordat ze in augustus geoogst kunnen worden, zodat die elektriciteitsrekening nog flink zal oplopen als de droogte nog aanhoudt. Larsen hoopt daarom dat de prijzen zullen stijgen, zodat hij op die manier zijn kosten kan compenseren.

Voorzitter Carl Heiselberg van de brancheorganisatie Danske Kartofler, meldt dat de aardappeltelers overal in Denemarken tegen deze problemen aanlopen. Volgens hem krijgt 80 tot 90 procent van het totale aardappelareaal te weinig water. Hij denkt echter wel dat de consument bereid is meer voor de aardappelen te betalen. "Niets is immers voor de Deense consument beter dan nieuwe Deense aardappelen en daar zal hij vast wel iets voor over hebben," denkt Heiselberg.


Publicatiedatum: 12-6-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

17-8-2018 Droogtemaatregelen blijven van kracht
10-8-2018 Leo de Visser: "In 40 jaar niet meegemaakt dat er geen onkruid is"
9-8-2018 Zware windstoten op komst
9-8-2018 "Droogtes schreeuwen om duurzame landbouw"
8-8-2018 "Export winterseizoen zal eerder op gang komen dan in vorige jaren"
8-8-2018 Minister Schouten komt door droogte getroffen telers tegemoet
8-8-2018 VK: Retailers verzocht om telers te steunen in tijd van ongekende uitdagingen
7-8-2018 1976, die andere hete zomer
7-8-2018 Hittegolf stuwt AGF-prijzen Verenigd Koninkrijk omhoog
6-8-2018 Discussie over groenten- en fruitnormen laait op door droogte en hitte
6-8-2018 Sector in actie tegen generiek beregeningsverbod
6-8-2018 Europese Commissie treft maatregelen om door droogte getroffen telers tegemoet te komen
19-7-2018 Code geel afgekondigd vanwege aanhoudende droogte
18-7-2018 Zeegroente maakt duidelijk: Antartica kwetsbaarder dan gedacht
18-7-2018 Tsunami treft Mallorca en Menorca
17-7-2018 Nog geen Italiaanse zomer, hagel in Noord-Italië
12-7-2018 Extreme droogte bewijst: zoetwateraanvoer essentieel voor land- en tuinbouw
12-7-2018 Europese groententeelt zwoegt onder extreme weersomstandigheden
11-7-2018 Zachtfruitoogst heeft weinig hinder van droogte
10-7-2018 Update effecten aanhoudende droogte