Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Droogte kan Deense telers miljoenen euro’s kosten

De Deense nieuwssiteATL meldt dat Deense telers veel te lijden hebben van de aanhoudende droogte.Als de droogte even lang aanhoudt als in 1992, kan het totale verlies oplopentot miljoenen euro's. De neerslag blijft in Denemarken nog steeds uit en veel deskundigentrekken al vergelijkingen met de extreme droogte in 1992 toen de landbouwopbrengstmet 23 procent daalde.

Volgens regionalekrant Fyens op Funen treft de droogte telers van uiteenlopende gewassen. Zo isaardbeienteler Niels Jacobsen dag en nacht in de weer met zijn waterkanonnen. "Ikteel al tien jaar aardbeien en zo'n extreme droogte heb ik nog nooitmeegemaakt. We irrigeren zoveel we kunnen, maar soms lopen de aardbeiendesondanks zonneschade op. Dan krijgen ze witte plekken en worden ze kwetsbaarder,"vertelt Jacobsen, die zijn waterrekening gigantisch ziet oplopen.

 

Jacobsen zit inhetzelfde schuitje als andere fruit- en groententelers op Funen. Bij TorupBakkegård og Orelund runt Jacob B. Jacobsen samen met zijn broer een van degrootste groententeeltbedrijven van Denemarken en ook hier wordt de droogteeen steeds groter probleem. "Zelfs met voortdurende irrigatie kunnen we nietoveral bij komen met het water," zegt hij. Zijn bedrijf omvat in totaal 1500hectare met onder andere asperges, erwten, uien, sla, spitskool en aardbeienen behalve de asperges hebben alle gewassen te lijden onder de droogte. "Weirrigeren waar we kunnen en waar de behoefte het grootst is, maar we kunnen nietoveral bij. Dat betekent dat we een lagere opbrengst hebben en dat sommige gewasseneerder oogstbaar zijn. Het aardbeienseizoen zal dit jaar veel korter duren dannormaal. Normaal plukken we tot in augustus, maar dit jaar zijn we een paarweken eerder klaar, waarschijnlijk half juli al," vertelt Jacobsen.

De situatie opFunen is daarbij wel extra nijpend omdat weinig telers toestemming hebben hungewassen te irrigeren. Alleen bedrijven die op zandgrond gelegen zijn, hebbeneen irrigatievergunning. Zo vertelt Leif Hagelskjær, afdelingsmanager plantenteeltbij landbouwconsultant-bedrijf Centrovice, tijdens een interview met lokaaltelevisiestation TV2. "Op de meeste plaatsen op Funen is de situatie bepaaldkritisch. Op sommige plekken is wel wat regen gevallen, maar dat is lang nietgenoeg," vertelt Hagelskjær tegen de lokale televisie Funen.

Maar niet alleenop Funen zijn er problemen. Ook de rest van het land heeft ernstig te kampenmet de droogte, blijkt uit allerlei regionale nieuwsbronnen. Zo maakt ook aardappeltelerJohnny Larsen uit Blemmemølle, op het eiland Bornholm, zich zorgen. Als aardappelplantente weinig water krijgen, blijven de aardappelen klein. Larsen haalt het watervoor de irrigatie uit een kleiput in de buurt. Hij heeft een pomp geïnstalleerddie de dorstige aardappelplanten direct van water voorziet, maar daar is welveel stroom voor nodig. "Dat kost mij 100 euro extra per dag aan stroom en arbeidsuren.Alles bij elkaar heeft de maand mei me al 1500 euro extra gekost," vertelt hij deregionale nieuws- en mediasite DR. De aardappelplanten hebben zeker in juni enjuli ook nog veel water nodig, voordat ze in augustus geoogst kunnen worden,zodat die elektriciteitsrekening nog flink zal oplopen als de droogte nogaanhoudt. Larsen hoopt daarom dat de prijzen zullen stijgen, zodat hij op diemanier zijn kosten kan compenseren.

 

Voorzitter CarlHeiselberg van de brancheorganisatie Danske Kartofler, meldt dat deaardappeltelers overal in Denemarken tegen deze problemen aanlopen. Volgens hemkrijgt 80 tot 90 procent van het totale aardappelareaal te weinig water. Hijdenkt echter wel dat de consument bereid is meer voor de aardappelen te betalen."Niets is immers voor de Deense consument beter dan nieuwe Deense aardappelenen daar zal hij vast wel iets voor over hebben," denkt Heiselberg.

Publicatiedatum: