Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AGF Trendcafé: Is Milieukeur ook (bio)logisch?

Tholen - Supermarkten leggen, mede onder invloed van NGO's, de lat hoger met betrekking tot duurzaamheidscriteria. Ook de consument lijkt steeds vaker voor biologisch te kiezen. Het duurzaamheidskeurmerk Milieukeur, ook bekend onder de internationale naam PlanetProof, stond daarom afgelopen bijeenkomst van AGF Trendcafé centraal. PlanetProof werd tegen het licht gehouden en afgezet naast het Europese biologisch en het Eko keurmerk.

Klik hier voor de fotoreportage


Miriam van Bree van Bionext en Daan van Empel van GroentenFruit Huis geven een toelichting over (bio)keurmerken

Na een toelichting door twee keurmerkexperts ontspon zich een levendige discussie tussen telers, afzetorganisaties en retailers. Is Milieukeur ook Biologisch? Wat betekent het voor de telers en de prijzen? Moet je er als handelshuis voor kiezen? Wie draagt de kosten? Willen we het keurmerk op de verpakking? Organisator Maurice Wubben vatte de discussie kort samen: "We zijn de diepte ingegaan." Morgen zal AGF verslag doen hoe diep de discussie ging.

Plaats van handeling was De Beleving in Zeewolde, een biologische proeftuin waar door Bio Brass een stuk of 8 verschillende gewassen worden geteeld. Gerjan Snippe (rechts op de foto) vertelde over de biologische vollegrond teelt en stak daarbij zijn enthousiasme voor rode bieten niet onder stoelen of banken. Het was dan ook geen toeval dat rode biet weer aan bod kwam bij het volgende onderdeel van het trendcafé: een kookwedstrijd. 

Na een uitleg van Eric Vos, uitbater van kook- en vergaderstudio De Beleving over rode biet - wat kun je ermee en welke smaken zijn vrienden van de rode biet - gingen de deelnemers in tweetallen met de bieten aan de slag en voegden er als echte chefkoks zoetjes, zuurtjes, knapperigheid en romige zaken aan toe. Iedereen wilde met het beste en mooiste voorgerecht voor de dag komen. Vervolgens genoten deelnemers van elkaars gerechten en het door Eric samengestelde diner en werd nagepraat over de keurmerken, persoonlijke en sector nieuwtjes.


Genieten van elkaars voorgerechten

Klik hier voor de fotoreportage