Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Fotoreportage

Veel animo voor Open dag 20 jarige Waterman Onions

Tholen - Afgelopen zaterdag werd het 20 jarig bestaan- en de afronding van de nieuwbouw bij Waterman Onions groots gevierd met een open dag. Rond de 3000 mensen namen de kans waar om een kijkje in de keuken te nemen.In 1998 verhuisden Wim en Erik Waterman vanuit Zeeland naar Emmeloord om daar hun bedrijf 'Waterman Onions' te starten op de locatie aan de Cantineweg. Door de snelle groei werd in 2002 een nieuw bedrijfspand gebouwd met opslag, sorteer en verpakkingscapaciteit op de huidige locatie aan de Hannie Schaftweg 12. In 2010 werd daar nog eens 5000 m2 opslag- en verwerkingsruimte bij gebouwd. Een volgende uitbreiding werd in 2014 gerealiseerd met uitbreiding van de kantine, kantoor, tarreer- en werkplaats. De uitbreiding die nu gerealiseerd is omvat extra opslag- en droogfaciliteiten en uitbreiding van de expeditieruimte en de laaddocks.


Het bedrijf verwerkt inmiddels tussen de 3000 en 4000 ton uien per week. De capaciteit van het bedrijf ligt rond de 150000 ton uien. Men wil deze capaciteit gaan benutten door een efficiëntere inzet van het machinepark. Dit kan bereikt worden door in twee ploegen te gaan werken zodat de machines 16 uur per dag in bedrijf zijn. Momenteel werken er 80 mensen bij Waterman Onions. Met de levering aan retailers is het assortiment de laatste jaren uitgebreid. Alle Allium verwanten zijn in principe leverbaar. Gele uien omvat 85% van de dagelijkse handel. Rond deze periode aan het eind van het Hollandse seizoen worden ook gele Nieuw Zeelandse uien verwerkt. Kwalitatief zijn deze dan beter en dat is echt een speerpunt bij Waterman. Rode uien voor de Europese markt worden nu uit Egypte gehaald.

De gasten werden verwelkomd door de broers Erik- en Wim Waterman waarna er groepsgewijs een rondleiding werd gegeven en alle bedrijfsprocessen de revue passeerden. Wat opvalt is de efficiënte routing van het product. Er wordt veel gewerkt met transportbanden (vele kilometers). Het voordeel is dat met deze manier van werken het aantal kisthandelingen met de heftruck drastisch is verminderd. In 10 bunkers van ieder 35 ton, voorzien van grote ventilatoren, worden de uien opgeslagen die daarna verwerkt gaan worden. In de aankomsthal staat een automatische kistenvuller met een capaciteit van 2 kisten tegelijk, ook hier is gekozen om kisthandelingen zoveel mogelijk te beperken. De kisten worden daarna in de bewaarhal neergezet. De eerste twee weken na aankomt worden de uien op warme lucht gezet waarna ze gereed zijn voor verdere verwerking.Team Waterman Onions

Het bedrijf beschikt over een kleinpakafdeling waar verschillende verpakkingen kunnen worden gemaakt. Met moderne weegapparatuur wordt het product afgewogen. Hoofdzakelijk worden de uien vanaf 500 gram in net verpakt. Naast de kleinpak zijn verpakkingen tot 1000 kilo mogelijk. De nieuwe hal van 8400 m2 die vorig jaar gereed kwam beschikt over 10 bewaarcellen, zes hoog, met een bewaarcapaciteit van 10000 ton uien. Genoeg om 3 weken vooruit te kunnen in de productie. Waterman heeft met de uitbreiding van de bewaarcapaciteit meer zicht en grip op het product waar de uien anders bij boeren in de wijde omgeving werden bewaard. Ook is er nu een uniformere bewaring wat zorgt voor een constante kwaliteit. De uienkisten die achter een droogwand, 6 hoog, staan gestapeld zijn per rij voorzien van aparte ventilatoren. Iedere rij heeft beweegbare sensoren om de luchtvochtigheid en temperatuur te kunnen meten.

De komende maanden wordt het dak van het totale bedrijfspand vol gelegd met 3500 zonnepanelen met een capaciteit van 1225 Kilowatt. Hiermee wordt in een groot gedeelte van het stroomverbruik voorzien. Waterman is gereed voor de komende 20 jaar. Waterman is bewust van het feit dat naast de gemotiveerde medewerkers ook de toeleveranciers belangrijk zijn. Om deze reden waren de leveranciers uitgenodigd om hun bedrijf te laten zien aan de bezoekers. Er werd een beurs georganiseerd met maar liefst 42 deelnemers.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Gefeliciteerd gebroeders Waterman. Mooi bedrijf opgebouwd.
Gerald Langerak, Nieuwe Niedorp - 2018/06/18 13:07:26.000© UienNieuws.nl 2018