Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

EU en Australië: gesprekken over breed handelsakkoord

Op 18 juni initieerden de EU samen met de Australische minister van handel officieel onderhandelingen voor een uitgebreid en ambitieus handelsakkoord tussen de EU en Australië in de Australische hoofdstad Canberra. 

Het doel van de onderhandelingen is om belemmeringen voor de handel van goederen en diensten in te perken, om mogelijkheden te scheppen voor kleine en grote bedrijven, als ook om regels op te stellen die in lijn liggen met de Europese handelsakkoorden, om op deze manier vorm te geven aan de wereldhandel. 

Het aangaan van gesprekken met Australië is onderdeel van de Europese agenda voor open en eerlijke handel. Dit volgt op de onderhandelingen met Japan van vorig jaar, met Mexico van afgelopen voorjaar en op het handelsakkoord van EU-Canada van afgelopen september. Een toekomstig akkoord tussen de EU en Australië zal de betrokkenheid van Europa in de Aziatisch-Pacifische regio verstevigen. 

Commissaris voor de Handel Cecilia Malmström zegt: "Ik kijk ernaar uit Australië een plek te kunnen geven in de vooruitstrevende cirkel van handelspartners met dezelfde ideeën. In deze uitdagende tijden is het hartverwarmend om te zien dat Australië ideeën van verbondenheid met een positieve handelsagenda deelt. Goede handelsakkoorden vormen voor alle betrokkenen een win-winsituatie. Een goed akkoord met Europa zal leiden tot een economische boost voor bedrijven en zal banen creëren."

Volgens de verklaring van vandaag zal de eerste formele ronde gesprekken van 2 tot 6 juli plaatsvinden in Brussel

Australië is een van 's werelds snelst groeiende ontwikkelde economieën. Het toekomstig akkoord tussen de Eu en Australië zal aan Europese bedrijven de kans geven om de competitie aan te gaan met landen waarmee Australië al akkoorden heeft. 

De EU is nu al de op één na grootste handelspartner van Australië. De afgelopen jaren is de bilaterale handel in goederen tussen de EU en Australië langzaamaan gestegen tot bijna 48 miljard euro vorig jaar. De sectoren die het meest exporteren naar Australië zijn die van de transportmiddelen, machines en apparaten, chemicaliën, voeding en de dienstverlening. De bilaterale handel in diensten komt op ongeveer 28 miljard euro. Een akkoord zou de handel in goederen tussen de partners voor meer dan een derde kunnen verhogen. Informatie over de onderhandelingen is online beschikbaar. 

Commissaris Malmström bezoekt Australië
In Australië spreekt de commissaris met gouverneur-generaal Peter Cosgrove; minister van buitenlandse zaken Julie Bishop; minister voor landbouw David Littleproud, als ook met leden van de oppositie. Vandaag houdt ze de Schuman Lezing 2018 op de Australische Universiteit met als titel EU-Australië: een mondiaal handelsbondgenootschap. 

In haar speech legt commissaris Malmström uit dat de EU en Australië niet alleen dezelfde waarden delen, maar ook dezelfde vooruitstrevende wereldbeelden en mondiale vooruitzichten hebben. "We geven een signaal af. We zijn open handelaars met tijd voor onderhandelingen en we geven niet toe aan politiek die angst zaait en grenzen sluit," zei Malmström.

Commissaris Malmström neemt deel aan rondetafelgesprekken met Australische bedrijven en ontmoet Europese bedrijven die in Australië actief zijn. Samen met EU ambassadeur Michael Pulch wil ze eveneens maatschappelijke organisaties ontmoeten en spreken met vertegenwoordigers van klimaat- en mensenrechtenbewegingen, handelsunies en academici. 

Na haar bezoek aan Australië zal commissaris Malmström naar Wellington gaan waar ze een startschot zal geven voor handelsbesprekingen tussen de EU en Nieuw-Zeeland.

Voor meer informatie:
The EU-Australia trade negotiations - dedicated website

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018