Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Laurens Maartens, NBWM:

"Het is nu 50/50 voor het pond"

De Britse centrale bank gaat vandaag een voorschot nemen op een heel lastige rentekeuze die in augustus genomen gaat worden. Het doorgaan of uitblijven van een renteverhoging kan het pond maken of breken, aldus Laurens Maartens van de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij.

De wijze waarop president Donald Trump de aanval kiest in de handelsoorlog met China, zorgt ervoor dat de dollar alle aandacht krijgt op de valutamarkten. Daar kan donderdag echter verandering in komen. Die dag geeft de Britse centrale bank inzage in de samenvatting van de vergadering. Tijdens die bijeenkomst wordt weliswaar geen knoop doorgehakt over een aanpassing van het rentebeleid, maar de impact op valutamarkten is misschien nog groter dan wanneer er wel een rentebeslissing genomen zou worden.

Dubbeltje op zijn kant
Handelaren prijzen een kans in van circa 50% dat de rente in het Verenigd Koninkrijk in augustus wordt verhoogd. Uit de aantekeningen van de Bank of England kan waarschijnlijk opgemaakt worden of ze moeten voorsorteren op een renteverhoging, of op een rente die voorlopig niet in beweging komt. Die laatstgenoemde kans is de afgelopen week wat toegenomen. De Britse inflatie bleef in mei stabiel op 2,4%. Economen hadden op een kleine stijging gerekend. Het is voornamelijk een gevolg van de opgelopen energieprijzen dat de inflatie nog zo hoog is.

Britten hebben het zwaar
Uit andere economische cijfers blijkt namelijk dat Britse consumenten het nog altijd behoorlijk zwaar hebben. In de twaalf maanden na het Brexit-referendum ging het pond met circa 15% onderuit ten opzichte van de euro. Hierdoor werd het een stuk duurder om goederen en diensten te importeren. Ondanks een zeer lage werkloosheid van slechts 4,2%, lopen de salarissen momenteel niet tot nauwelijks sneller op dan de inflatie. De koopkracht van veel huishoudens ligt dan ook lager dan twee jaar geleden. De economische groei kwam in het eerste kwartaal uit op een zeer magere 0,1%. Durft de Bank of England onder deze omstandigheden werkelijk de rente op te voeren en het risico te lopen om de kwetsbare groei in de kiem te smoren?

Nieuwe tik voor het pond
Die vraag laat zich extra lastig beantwoorden omdat de rentebeslissing niet alleen maar bepaald wordt door de economische ontwikkelingen. De centrale bank kijkt ook met een half oog naar de Brexit-besprekingen. De economie en het pond kunnen een nieuwe tik krijgen als deze onderhandelingen vast dreigen te lopen of lijken uit te draaien op een vertrek uit de EU zonder goede afspraken. Het Britse pond heeft zich na een glijvlucht van ruim € 1,40 in november 2015 de laatste maanden wat gestabiliseerd rond een niveau van € 1,14. Voorlopig lijkt de kans dat de munt een nieuw stapje terug moet doen waarschijnlijker dan dat zich een herstel aftekent.

Laurens Maartens (laurens.maartens@nbwm.nl) is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast-verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.


Publicatiedatum: 21-6-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Staay Food Group meldt ID-Fraude
20-7-2018 Schouten deelt kritiek van CLTV op Nederlandss strategie in GMO groenten en fruit niet
20-7-2018 IMF: Nederland zwaar getroffen bij harde brexit
20-7-2018 Boerenbond vraagt om erkenning landbouwramp
20-7-2018 Negen aandeelhouders tweede generatie De Groot en Slot aan de slag met familiestatuut
20-7-2018 Agf-dieven slaan toe
20-7-2018 EC geeft informatie over nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid
20-7-2018 Grote stijging Turkse AGF-export naar Rusland
20-7-2018 "Zachte Brexit is nog ver weg"
20-7-2018 Turkse fruitexport in 5 maanden verdubbeld
19-7-2018 Nigeriaanse ondernemers verkiezen bitcoins boven eigen valuta
19-7-2018 Zo los je je vijf grootste WhatsApp ergernissen op
19-7-2018 Buren en NFO starten pilot ‘controle huisvesting’
18-7-2018 Provincie Noord-Holland gaat vogelschade voor 60% vergoeden
18-7-2018 EU en Japan zetten handtekening onder vrijhandelsakkoord
17-7-2018 Grootste vangst illegale gewasbeschermingsmiddelen ooit
17-7-2018 De Castro wil oneerlijke handelspraktijken aanpakken
17-7-2018 Telersvereniging kan teler te hulp schieten bij inkomensdaling
16-7-2018 Duitsland: overzees hardfruit voert de boventoon
16-7-2018 EU: €10 miljoen euro om groenten en fruit te promoten