Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Europese Unie en Nieuw-Zeeland openen handelsbesprekingen

Europees Commissaris voor Handel Malmström en de Nieuw-Zeelandse minister van Handel, Parker, hebben het officiële startschot gegeven voor de onderhandelingen over een uitgebreide handelsovereenkomst. De onderhandelingen hebben tot doel belemmeringen voor de handel in goederen en diensten weg te nemen en handelsregels op te stellen om handel eenvoudiger en duurzamer te maken. Deze week werden ook al met onderhandelingen met Australië geopend. 

In de onderhandelingen zal de handel in gevoelige landbouwproducten een belangrijke plaats innemen. De Europese Unie is niet voornemens de handel in gevoelige landbouwproducten volledig te liberaliseren, maar zoekt een specifieke behandeling voor dergelijke producten, zoals lange tariefontmantelingsperioden, tariefcontingenten of andere regelingen waarvan de partijen het eens zijn dat ze passend zijn.

De bilaterale handel in goederen tussen de Europese Unie en Nieuw-Zeeland was in 2017 goed voor 8,7 miljard euro. De uitvoer van de Europese Unie naar Nieuw-Zeeland betreffen vooral industrieproducten zoals vervoermiddelen, machines, chemische stoffen, kunststoffen, levensmiddelen en diensten. De bilaterale handel in diensten was in 2016 goed voor nog eens 4,4 miljard euro. De Europese Unie is de op twee na grootste handelspartner van Nieuw-Zeeland en door de overeenkomst zou de handel in goederen kunnen met bijna 50% kunnen toenemen, of met een derde wanneer zowel goederen als diensten in aanmerking worden genomen.

Nieuw-Zeeland is één van de snelst groeiende ontwikkelde economieën ter wereld. Het land heeft onlangs na onderhandelingen met 10 andere landen in de regio van de Stille Oceaan de overeenkomst voor een Trans-Pacifisch partnerschap CPTPP gesloten. De overeenkomst tussen de Europese Unie en Nieuw-Zeeland zal ervoor zorgen dat Europese bedrijven tegen gelijke voorwaarden kunnen concurreren met bedrijven uit landen waarmee Nieuw-Zeeland al handelsovereenkomsten is aangegaan.

Bron: Europese Commissie

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018