Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opnieuw groter aardappel- en uienareaal

Net als in 2017 worden er in 2018 meer aardappelen en uien geteeld in Nederland. Dit blijkt uit cijfers die het CBS heeft gepubliceerd. Boerenbusiness meldt dat de raming van het aardappelareaal dit jaar uit komt op 166.420 hectare. Van dit areaal is 77.150 hectare consumptieaardappelen, een plus van 850 hectare (+1,1%). 

 
Het areaal pootaardappelen komt op 43.790 hectare uit. Dit is een groei van 1.460 hectare (+3,4%). Dit is meer dan dat keuringsdienst NAK begin deze maand publiceerde. 
 
Gemiddeld is het areaal per bedrijf licht gegroeid. CBS telt een afname van 30 bedrijven die vooral consumptieaardappelen telen. Dat zijn er 130 minder dit jaar. Wel zijn er dit jaar 70 nieuwe pootgoedtelers.
 
Plantuien
In het totaalareaal noteert het CBS 280 hectare (+0.8%) erbij en komt uit op 35.200 hectare. Areaal zaaiuien wijzigt bijna niet. Telers telen dit jaar vooral meer plantuien. De oppervlakte neemt toe met 1.340 hectare, dat is een plus van 17%.
 
Het aantal uientelers neemt iets af met 60 bedrijven tot 3.950 telers. Er zijn vooral telers van zaaiuien gestopt. Er kwamen zo'n 10 bedrijven in plantuien bij. 
 
Klik hier voor het complete overzicht. 
 
Publicatiedatum: