Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Brexitbijeenkomst met minister Carola Schouten op Royal FloraHolland

Brexit: koffiedik kijken voor gevorderden

Tholen - Op 29 maart 2019 is de Brexit een feit. Wat dat precies is, weet niemand, en wat dat voor gevolgen heeft eigenlijk ook niet. Tegelijkertijd zal het hoe dan ook voor de onderlinge handel, tussen het VK en de EU in het algemeen en die tussen het VK en Nederland in het bijzonder, grote gevolgen hebben. Een patstelling die tot hoofdbrekens leidt en gisteren de minister van LNV Carola Schouten, de voorzitter LTO Nederland Marc Calon, de voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer en een 265 tal ondernemers uit de Nederlandse agrarische sector bij elkaar bracht op de bloemenveiling in Naaldwijk.


Carola Schouten spreekt de volle veilinghal toe

Twee scenario's
De minister ziet twee scenario's. Ten eerste, er komt geen deal. In dat geval wordt Engeland een zgn. derde land en treden bij wijze van default de regels van de WTO in werking. Dat betekent (hoge) importtarieven, allerlei vertragingen en administratieve rompslomp. Het tweede scenario, er komt wel een deal. Maar daar is dan op dit moment weer niets concreets over te zeggen. Naar eigen zeggen is nu vooral het volgende adagium van toepassing: "Nothing is agreed until everything is agreed."Harde Brexit
Wel of geen deal, 29 maart is vastgepind. Maar ook is vastgelegd dat, wat er dan ook afgesproken is, pas een kleine twee jaar later in werking treedt. De tussenliggende tijd is dan een 'overgangsperiode'. Een en ander rustig even aankijken lijkt dan een voor de hand liggende optie, maar daar is Hans de Boer van VNO-NCW het grondig mee oneens. "In het begin geloofde ik er helemaal niks van, van die zogenaamde harde Brexit. Politiek gesproken is het irrationeel, in niemands belang. Maar nu ben ik bang dat die er toch komt." De Britten, legt hij uit, hebben hun kiezers van alles beloofd en kunnen nu niet meer terug. Tegelijkertijd zal er in de agro- en andere sectoren in het VK een sterke lobby zijn tot goede afspraken te komen, afspraken die ook Nederland maar wat graag maakt. Brussel zal echter weer niet toestaan dat Nederland een of andere uitzonderingspositie verwerft – en dus is er geen deal op 29 maart.


Hans de Boer van VNO-NCW, Marc Calon van LTO Nederland en dagvoorzitter Stefan Wijers

Voorbereiden
Een harde Brexit dus, maar hoe het ook zal uitpakken, bepaalde voorbereidingen zou men wel degelijk kunnen treffen. Het veelgenoemde maar ongedefinieerde 'droogzwemmen' is een hele mooie, en ook is het volgens de geleerden raadzaam de banden met de Britse handelspartners nog eens extra aan te halen. Concreter kan men denken aan potentiële oplossingen voor potentiële logistieke en fytosanitaire problemen. Vanuit overheidswege is men mensen aan het aannemen bij de douane en de NVWA, zorgt men naar eigen zeggen voor extra capaciteit om wachttijden bij grensformaliteiten te voorkomen en denkt men mee over het opzetten van pre-clearance faciliteiten. Ook valt voor de individuele ondernemer allicht te denken aan het behalen van een AEO certificaat, en sowieso is het een goeie je oor links en rechts te luisteren te leggen - zie brexitloket.nl, hulpbijbrexit.nl, doe de Brexit Impact Scan en lees de Brexit-nieuwsbrief van VNO-NCW.


Een paneldiscussie met, v.l.n.r., Michiel van Veen (Royal Lemkes - die zijn verhaal deed voor de camera van EenVandaag), Peter van de KCB, Jan Meijer van de NVWA, Roel van 't Veld van de douane en Ester Barendregt van de Rabobank.

't is stil, aan de overkant
Zelfs wanneer met alle scenario's rekening is gehouden en men alle mogelijke voorbereidingen getroffen heeft, dan blijft een grote vraag overeind: "Wat gebeurt er aan de andere kant?" Wat doen ze in het VK op gebied van regelgeving en douane? Is men achter de schermen bezig de gemeenschappelijke handel te faciliteren? Natuurlijk, zou je denken, maar niemand die er zicht op heeft. Opvallend is dat ook de minister, zij het in diplomatieke bewoordingen, aangaf vraagtekens te hebben bij het gevoel van urgentie.Helemaal nergens heen
Last but not least is er een derde, tussen de regeltjes door door alle partijen gedeeld scenario, dat Engeland niet wegdrijft. De onderlinge handel is enorm, heeft diepe historische wortels en beiden hebben, zoals De Boer al zei, alle belang bij een continuering daarvan. Ter illustratie (cijfers uit het persbericht): de geschatte exportwaarde van verwerkte groenten en fruit bedraagt 2 miljard euro (waaronder veel glasgroenten, uien, verwerkte producten), vleesproducten  bedraagt 1,3 miljard, sierteelt 1,1 miljard, zuivelproducten 250 miljoen, aardappelen 200 miljoen en suikerbieten 154 miljoen.

Publicatiedatum: 29-6-2018
Auteur: Geert Peeters
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Schouten deelt kritiek van CLTV op Nederlandss strategie in GMO groenten en fruit niet
20-7-2018 IMF: Nederland zwaar getroffen bij harde brexit
20-7-2018 Boerenbond vraagt om erkenning landbouwramp
20-7-2018 Negen aandeelhouders tweede generatie De Groot en Slot aan de slag met familiestatuut
20-7-2018 Agf-dieven slaan toe
20-7-2018 EC geeft informatie over nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid
20-7-2018 Grote stijging Turkse AGF-export naar Rusland
20-7-2018 Turkse fruitexport in 5 maanden verdubbeld
20-7-2018 "Zachte Brexit is nog ver weg"
19-7-2018 Nigeriaanse ondernemers verkiezen bitcoins boven eigen valuta
19-7-2018 Zo los je je vijf grootste WhatsApp ergernissen op
19-7-2018 Buren en NFO starten pilot ‘controle huisvesting’
18-7-2018 Provincie Noord-Holland gaat vogelschade voor 60% vergoeden
18-7-2018 EU en Japan zetten handtekening onder vrijhandelsakkoord
17-7-2018 Grootste vangst illegale gewasbeschermingsmiddelen ooit
17-7-2018 De Castro wil oneerlijke handelspraktijken aanpakken
17-7-2018 Telersvereniging kan teler te hulp schieten bij inkomensdaling
16-7-2018 Duitsland: overzees hardfruit voert de boventoon
16-7-2018 EU: €10 miljoen euro om groenten en fruit te promoten
16-7-2018 ‘Common Rulebook’ voor agrifoodproducten in Brexit-blauwdruk VK