Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Uienverpakker droogt met restwarmte van de buren in plaats van gas

Burenhulp Wiskerke Onions en Lamb Weston Meijer bespaart jaarlijks energieverbruik 300 huishoudens

Tholen - Maandag 2 juli vond de officiële opening plaats van het restwarmteproject tussen de buren Lamb Weston / Meijer en Wiskerke Onions. Na processen als het schillen van aardappelen via stoomschillers, en het voorbakken van aardappelproducten, heeft Lamb Weston / Meijer energie over die van te lage kwaliteit is voor andere delen van het productieproces. Voor het naastgelegen Wiskerke Onions is deze energie goed bruikbaar om de uienoogst te drogen. Daarom vangt Lamb Weston / Meijer deze energie af via warmtewisselaars. Deze warmen water op, dat vervolgens naar Wiskerke Onions stroomt. Na afgifte van warmte vloeit het afgekoelde water weer terug naar deze warmtewisselaars, om weer op te warmen in het productieproces van Lamb Weston / Meijer. Beide buren besparen hiermee het jaarlijkse energieverbruik van 300 huishoudens."Een uniek project waarin wij als twee agrarische bedrijven elkaar vinden en succesvol samenwerken", vertelde Chayenne Wiskerke, die eerst even terugblikte hoe het project tot stand was gekomen. "Het begon allemaal toen mijn Oom Kees een artikel meenam uit de PZC wat ging over het op dat moment overtollig beschikbaar kapitaal voor de provincie Zeeland welke terug naar de staat zou vloeien als deze niet voor lokale duurzaamheidsprojecten ingezet zou kunnen worden. Zonde zei hij, en dat zou ook zo geweest zijn. Zouden we wellicht eens moeten kijken naar restenergie van buurman Lamb Weston Meijer? Zo klonk het. Ik dacht bij mezelf;:zou zoiets echt mogelijk zijn? Wat levert het op? En wat komt er eigenlijk allemaal niet bij kijken, alles draait nu zo goed. Moeten we hier nou echt aan gaan sleutelen? Voordat ik het wist, had Gijsbrecht Gunter het antwoord, wist de losse eindjes aan elkaar te knopen en waren we op weg. Nu bijna twee jaar later, staan we aan de opening van ons project en gaan we onze uien drogen met restwarmte in plaats van met gas."

Daarbij concentreren we ons zowel op de teelt, de logistiek als meerdere alternatieve energiebronnen en willen daarbij een voorbeeld zijn voor de sector en de provincie, maar wij streven ernaar met uiteindelijk doel om een gezond en duurzaam product naar de eind consument te brengen. Het restwarmteproject van beide agrarische bedrijven past in het maatschappelijke beleid van de Provincie Zeeland gericht op het bevorderen van de energietransitie (verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen). Daarom heeft de Provincie Zeeland een Green Deal met de Rijksoverheid gesloten, van waaruit Provincie Zeeland een subsidie van bijna €800.000 voor dit project heeft verstrekt. De totstandkoming van het project is gefaciliteerd door het platform Smart Delta Resources, een samenwerkingsverband van elf energie- en grondstof-intensieve bedrijven in de zuidwestelijke Deltaregio, waaronder Lamb Weston / Meijer.

Warmteuitwisseling
Zodra de nieuwe installatie in juni 2018 in gebruik wordt genomen, kunnen beide partners precies meten hoeveel energie ze besparen. Het verwachte besparingspotentieel is zo'n 500.000 m3 aardgas en een verminderde uitstoot van zo'n 875 ton CO2. Ruwweg is dit het jaarlijkse energieverbruik van 300 huishoudens. Wiskerke Onions betaalt het leeuwendeel van de investering van €1,6 miljoen. Verder ontvangen Wiskerke Onions bijna €800.000 en Lamb Weston / Meijer zo'n €13.000 subsidie van de Provincie Zeeland.Gedeputeerde Ben de Reu van de Provincie Zeeland noemt de samenwerking tussen de twee internationaal opererende agrofoodbedrijven wereldwijd uniek. "Met deze subsidie vanuit de Green Deal wordt dit project economisch rendabel", zegt De Reu. "Zonder subsidie is de terugverdientijd te lang en is dit restwarmtesysteem financieel niet haalbaar. Dan zou de restwarmtekoppeling – en alle hiermee samenhangende energiebesparing – niet worden gerealiseerd. De facilitering in de projectontwikkeling  door het platform Smart Delta Resources (SDR) is daarbij een belangrijke steun in de rug geweest."

"Het project is een win-winsituatie voor beide bedrijven, zeker met oog op innovatie in duurzaamheid en streven naar circulaire bedrijfsvoering maar ook kijkend naar het financiële plaatje, daarmee refererend aan de stijgende gaskosten voor de komende jaren", aldus Chayenne. "Wiskerke Onions heeft als doelstelling en streven om de meest duurzame speler te zijn in de wereldwijde uiensector. Door de globale klimaatontwikkelingen hebben wij te maken met een stijgende groei naar Nederlandse uien. Het wordt daarmee ook steeds belangrijker dat juist wij als bedrijven slim investeren in duurzame ontwikkeling om deze toekomstige groei te voorzien zonder daarmee meer het milieu juist te belasten.

Foto's: Daan Sturm

Publicatiedatum: 3-7-2018
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Van supermarktinkoper naar leverancier
20-7-2018 REO Veiling zet met Fine Fleur sterk in op zachtfruit
20-7-2018 "We hebben geen tekort aan projecten op Saint-Charles International"
19-7-2018 "Wat meer trots zou de AGF-sector goed doen"
19-7-2018 Qualiservice neemt Etter Beratung over
19-7-2018 Philips Fruittuin: van werkverschaffing tot verbinder van consument en producent
18-7-2018 Neem een kijkje in een Californisch avocadopakstation
18-7-2018 "Het zijn niet allemaal gemakkelijke jaren"
17-7-2018 Belgische druiven: elk jaar weer minder aanbod
17-7-2018 Greenyard raamt schade recall op 30 miljoen
16-7-2018 Greenyard onder vuur na listeriabesmetting
16-7-2018 "Als-ie onrijp is, dan is het geen Nature’s Pride-avocado"
16-7-2018 Kees Rijnhout steunt met Black Jaguar Foundation grootste herbebossingsproject ter wereld
16-7-2018 "Ons aanbod omvat alles wat gastronomie nodig heeft"
13-7-2018 Kersen: hoe nieuwe rassen de Nederlandse kers aan een comeback helpen
13-7-2018 D'aucy neemt Saint Mamet over
12-7-2018 Vertrek Adjunct Directeur Silvia Janssen-Voorbij bij Kompany
12-7-2018 Jumbo benoemt managing director voor België
12-7-2018 Fustdieven worden brutaler: volle bakken leeggegooid
12-7-2018 KÖLLA: Patric Gutknecht wordt directielid in Zwitserland