Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Proeftuin Zwaagdijk, donderdag 19 juli

Toekomst van gewasbescherming in akkerbouw centraal op innovatieavond

Op donderdag 19 juli vindt de akkerbouw innovatieavond plaats bij het onderzoeksplatform akkerbouw van Proeftuin Zwaagdijk in de Wieringermeer (locatie Loonbedrijf Sturm-Jacobs). Samen met mede-initiatiefnemer LTO Noord is een programma opgezet voor akkerbouwers uit heel Nederland. Centraal deze avond staat het wegvallen van chemische gewasbescherming en de alternatieven die daarvoor in de plaats komen. Twee boeiende sprekers uit de gewasbeschermingsindustrie vertellen over de mogelijkheden die zij zien en lichten hun middelenpakket toe. 
Daarnaast zijn specialisten van ruim vijftien fabrikanten, handelsbedrijven en zaadbedrijven zijn aanwezig om praktijkproeven toe te lichten. Proeftuin Zwaagdijk geeft een demonstratie met een nieuwe veldspuit, die volledig gps gestuurd is en volautomatisch kan spuiten.

Lezingen Bayer Crop Science en Syngenta Crop Protection
Voor aanvang van de rondleidingen op het veld vinden lezingen plaats over de veranderingen in de akkerbouw. Welke middelen vallen weg, zijn er alternatieven en hoe komt de toekomst er (mogelijk) uit te zien? Allemaal vragen waar deze avond antwoord op wordt gegeven. Sprekers zijn Jolanda WijsmŘller van Bayer Crop Science en RenÚ Huijsmans van Syngenta Crop Protection. Tijdens de lezingen zal aan de orde komen over welke type middelen we het hebben als we over groene middelen hebben en hoe we ze in kunnen zetten met behoud van kwaliteit en opbrengst. Tevens wordt het onderwerp zaaizaadbehandelingen in o.a. suikerbieten aangesneden. Komend jaar vervalt het gebruik van Thiamethoxam als zaaizaadbehandeling. RenÚ Huijsmans ligt toe waar we nu staan en wat eventuele alternatieven zijn. Wilt u aan de lezingen deelnemen, dan is het belangrijk om aanwezig te zijn om 18:45 uur. Vol is vol. Aanmelden vooraf is mogelijk via deze link.

Onderzoek
In aardappelen besteed Henk de Vries aandacht aan de knolsturing. Andere thema's in aardappelen zijn o.a. droogtestress, Rhizoctonia, onkruidbestrijding en bemesting. Ook de bloembollentelers van NLG zijn aanwezig om een demo in groenbemesters toe te lichten. Zij vertellen over hun ervaring met groenbemesters in de bloembollenteelt, en hoe dat mogelijk toe te passen is in de akkerbouw. Daarnaast zijn er rassenproeven aangelegd in uien en suikerbieten.

Spuitlicentieverlenging
Deze avond kan meetellen voor spuitlicentieverlenging, thema teelt. U dient de lezingen bij te wonen (start 19.00 uur) en deel te nemen aan de rondleidingen langs de proeven. U zult minimaal drie uur aanwezig moeten zijn voor spuitlicentieverlenging. De kosten bedragen Ç45,- (ex. BTW) en worden achteraf gefactureerd. Vooraf opgeven wordt aangeraden, vol is vol.  Vergeet niet uw licentiepas mee te nemen en let erop dat deze geldig is. 

Voor meer informatie:
Proeftuin Zwaagdijk
Medemblikkerweg 13
Wieringerwerf
Openingstijden 19:00-22:00

Publicatiedatum: 6-7-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

29-6-2018 Uientelers Turkije tevreden met huidige prijzen
22-6-2018 Eerste plantuien gerooid
20-6-2018 Allereerste rode zoete uien uit Walla Walla
14-6-2018 Tweede Kamer-motie voor latere publicatie oogstprognoses aangenomen
6-6-2018 Kroatische uiensector kampt met hoge temperaturen
28-5-2018 Spanje verwacht 3-5 % kleinere knoflookoogst
1-5-2018 Prijsstijgingen verwacht voor Franse sjalotten
1-5-2018 Spaanse knoflookvoorraad bijna uitverkocht
17-4-2018 Voorraad vrije uien lager dan vorig seizoen
13-4-2018 Gele uien belangrijk Egyptisch exportproduct
7-11-2017 Colorado (VS): genoeg zaaiuien om tot medio maart te kunnen leveren
3-11-2017 Droogte heeft ernstige gevolgen voor Spaanse knoflookteelt
31-10-2017 Spanje grootste concurrent Oekra´ense uienexport
18-10-2017 Amerika's eerste traanvrije uien
4-10-2017 Panama: Telers willen meer uien aanplanten
2-10-2017 Spanje: Groot prijsverschil tussen grote en kleine uien
7-9-2017 Minder grote Spaanse uien door hittegolven
28-8-2017 Recordoogst voor Chinese knoflooktelers
25-8-2017 Alberta uien: late start van het seizoen
17-8-2017 Toch kleinere Poolse uienoogst?