Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leon van Meir, Van Meir Onions & Potatoes:

"Tegenovergesteld uienjaar goed mogelijk"

In de vorige nieuwsbrief analyseerde Leon van Meir nog dat in de het voorjaar de
export goed doorliep, wel op een laag prijsniveau. "Wij gingen er toen vanuit dat door het grote exportvolume geen uien meer over zouden zijn dit jaar. Maar helaas is dit wel het geval. Er zijn nogal wat telers die geen koper meer vinden voor hun uien. In het afgelopen jaar is de uienexport weer toegenomen daarentegen is er toch teveel product. Blijkbaar zijn wij uientelers in staat om enorme volumes te produceren, waardoor er een overaanbod ontstaat. Twee factoren zijn daar debet aan: het areaal en de opbrengst per ha. Als beiden hoog zijn, zijn de prijzen laag. De grootste invloed hierop is de opbrengst per ha en dit alles niet alleen op
landelijk niveau maar ook op Europees niveau en in mindere mate op wereldniveau. Over het afgelopen jaar kunnen we stellen dat er in Europa te veel product is geteeld."

Overvol
"In een overvolle markt is het lastig zaken doen. Waar wij als Van Meir Onions &
Potatoes ook nog tegen aan liepen, is dat de grove uien nog wel makkelijk te verkopen waren maar de middel nauwelijks te slijten zijn. Natuurlijk hadden wij daar de meeste van, hetgeen niet was wat de klant wilde. Kortom, een moeilijk jaar", vervolgt Leon. "Hoe zit het dan met de nieuwe oogst nu blijkt dat er nog oude uien op de markt komen voor weinig geld? Nu zitten de oude oogst toch de nieuwe in de weg en de importuien zijn meer dan voldoende aanwezig. Desondanks hebben wij de eerste nieuwe uien wel voor een mooie prijs kunnen verkopen. Nu er meer aanbod komt, staan de baalprijzen van de plantuien iets onder druk. Hetzij niet door het grote aanbod plantuien maar door het goedkope aanbod van de oude oogst. Het areaal plantuien is in Nederland behoorlijk gegroeid. De meeste zijn laat geplant en kunnen ook niet beregend worden. Nu het droog en warm is, verwachten we daar geen goede opbrengst van. Bovendien kunnen ze niet gerooid worden als het niet regent. Conclusie: als het niet gaat regenen, komen er niet meer plantuien maar minder. Als het wel gaat regenen, zal de opbrengst matig blijven maar worden ze wel gerooid. Voor de prijs zou het goed zijn als het nog even droog blijft."

Zaaiuien
Bij de zaaiuien ligt het anders. Deze moeten net als aardappelen hun kilo's maken in augustus. Als het dan koel en nat wordt, kan er nog een goede oogst bewaaruien komen. Maar als het droog blijft zal ook deze opbrengst tegen gaan vallen. Europees gezien is het nu ook overal droog en daarnaast zijn er minder uien gezaaid en geplant. Het is dus goed mogelijk dat het een tegenovergesteld jaar wordt dan vorig jaar: minder areaal geteeld, als het droog blijft lage opbrengst per ha en daardoor hogere prijzen. Maar dan moet het wel droog blijven in Europa."

Tot slot blikt Leon nog terug op de poolresultaten van de oogst 2017

Pool
Prijs € / 100 kg (60-)
Prijs € / 100 kg (60+)
Pool A
6,67
8,88
Pool B
5,32
8,60
Pool C
4,20
9,44

"We zijn teleurgesteld over de uitbetaalprijzen. Onze telers zitten voornamelijk in het Zuidwesten en net daar vielen de opbrengsten en vooral ook de maatsortering tegen. Een teleurstellend jaar voor u als teler en ook voor ons. Een lichtpunt is wel dat alle partijen zijn verwerkt, niets is afgekeurd. In de vrije handel ligt dat anders", besluit Leon.
Publicatiedatum: