Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bijzonder bewaarseizoen in België

"Check de bewaarschuur"

Het bewaarseizoen loopt geleidelijk naar het einde. Daarom is nu het juiste moment aangebroken om een plan van aanpak te maken voor de zaken die aangepast of verbeterd moeten worden voor het volgende bewaarseizoen. Gebruik daarvoor de handige bewaarschuur-check van Tolsma-Grisnich.

Check uw bewaarschuur
Het juiste moment is aangebroken om een plan van aanpak te maken voor de zaken die aangepast of verbeterd moeten worden voor het volgende bewaarseizoen. 



Voelers
Als u tijdens bewaring temperatuurverschillen in een partij tijdig op wilt merken, moet u er zeker van zijn dat de voelers geen afwijkingen vertonen. Controleer daarom of ze allemaal dezelfde waarde aangeven. Dat geldt ook voor de RV-sensoren in de bewaarruimte en buiten. Want de RV-sensoren bepalen in hoge mate of ventilatie met buitenlucht kan plaats vinden. Als deze sensoren afwijkende waarden meten, daalt het bewaarrendement.

Luiken
Controleer de afdichting van de luiken. Niet goed sluitende luiken laten bij hoge buitentemperaturen namelijk veel warmte en vocht binnen. De lucht warmt daardoor op. Leg ter controle eens een productvoeler bij bijvoorbeeld de uitlaatluiken en volg het temperatuurverloop op een warme voorjaarsdag. Meet u temperatuurverschillen? Stel de luiken dan beter af of vernieuw de afdichting.

Ventilatoren 
Aanslag van kiemremmingsmiddel op de ventilator leidt tot onbalans. Dat beïnvloedt de levensduur van de ventilatoren en heeft een negatieve invloed op het bewaarrendement als gevolg van een lagere luchtopbrengst bij gelijke stroomkosten. Schoonmaken van de ventilatoren kan met speciaal schoonmaakmiddel wat door de leverancier van kiemremmingsmiddelen wordt geleverd. 

Energieverbruik 
Stroomkosten hebben grote invloed op het bewaarrendement. Met de module Energiemanagement van de Vision Control bewaarcomputer realiseert u een forse energiebesparing. De slimme software kent het benodigde vermogen van de stroomverbruikers en schakelt ze automatisch na elkaar in. Dat verlaagt de piekbelasting. Door de afzonderlijke bewaarcellen prioriteiten te geven, worden er geen concessies gedaan aan de kwaliteit van het bewaarproces. En door de lagere aansluitcapaciteit bespaart u op energiekosten.

  • Module Energiemanagement op de Vision Control
Vision Control met Energiemanagement biedt een oplossing voor lange wachttijden bij netbeheerders nieuwe energieaansluitingen. 

Meer vraag zorgt voor langere wachttijden
Momenteel is het moeilijk voor diverse netbeheerders om voor het nieuwe bewaarseizoen de aangevraagde nieuwe energieaansluitingen te realiseren. Dit zal in een aantal gevallen problemen op gaan leveren wanneer nieuwe ventilatie- en koelinstallaties in gebruik genomen gaan worden. Dit wordt veroorzaakt door een forse toename van het aantal aanvragen voor een aansluiting. Dit komt door een aantrekkende economie en meer vragen op het gebied van duurzame energie (zonne- en windenergie). 



Module energiemanagement biedt slimme oplossing
Gelukkig biedt de Vision Control een oplossing met de module energiemanagement. In plaats van het gebruik van spertijden waarbij de ventilatoren en de koeling een bepaalde tijd geblokkeerd werden om pieken te voorkomen, regelt de Vision Control dat nu volledig automatisch. De software kent van elke energieverbruiker op het bedrijf het benodigde vermogen. Door het instellen van een bovengrens en prioriteiten kan de Vision Control dit nu automatisch regelen. Komt het stroomverbruik vlakbij de bovengrens, dan schakelt de Vision Control bepaalde cellen tijdelijk uit. Hiermee wordt het piekvermogen geminimaliseerd en blijft het de productkwaliteit behouden.

  • Bijzonder bewaarseizoen in België
Dit jaar bleek een zeer uitdagend jaar op bewaargebied. Een droog voorjaar werd gevolgd door een zeer natte periode. Bewaaradviseur Peter de Waal kijkt terug op het seizoen in België en heeft een aantal tips verzameld voor het volgende seizoen. 

Aflopen jaar was een uitdagend jaar op het gebied van bewaren. We kijken samen met Peter de Waal (verkoper Tolsma-Grisnich in Zeeuws-Vlaanderen en Belgisch Vlaanderen) terug op het bewaarseizoen in België. Net als het zuiden van het land kwamen hier, net als in het zuiden van het land, veel problemen voor.



Maximaal drogen met kachels
'Het was een bijzonder leerzaam jaar om in te starten' aldus Peter. 'Het voorjaar was erg droog en de aardappelen wilden niet groeien. Na een lange periode van droogte viel er veel regen waardoor de aardappelen ineens een enorm snelle groei doormaakten, met als gevolg dat de aardappelen met een slechte bewaarkwaliteit de schuur in gingen. In de periode rond oktober/november is er maximaal gedroogd, waar mogelijk met kachels. Bedrijven die niet in het bezit waren van een automatische kachel rukten (diesel)kachels aan om de aardappelen optimaal te kunnen drogen. Het voordeel bij de bedrijven in België is dat er veel gemende bedrijven zijn waardoor er bij veel bedrijven kachels aanwezig waren.'



Tips naar aanleiding van deze ervaringen zijn:

Tip 1
Laat de rotte aardappelen bovenop de hoop of kist liggen zodat je goed kunt zien hoe het drogingsproces verloopt.

Tip 2 
Bij gebruik van meerdere (diesel)kachels; plaats boven iedere ventilator een kachel. Heb je één kachel tot je beschikking? Plaats deze dan op hoogte zodat de warmte egaal over het product wordt verspreid.

Tip 3
Heb je één specifieke plek met rotte aardappelen? Zorg dan dat deze plek ingekapseld wordt. Bedek deze met zeil waarin in het midden een gat zit waar de ventilator geplaatst kan worden. De ventilator zorgt er dan voor dat de lucht door de aardappelen gaat door middel van zuigtechniek.

'Kelders onder water'
Begin december hadden de boeren vrijwel alles onder controle. Er werd gestopt met drogen (op een enkeling na) en de computers werden ingesteld op 'bewaren', 7/8 graden bewaartemperatuur. Maar helaas kregen enkele boeren drie weken later, met kerst, weer een terugslag. Kelders stonden onder water en de aardappelen vertoonden opnieuw rot. Bij de partijen die nog lang bewaard moesten worden, werd opnieuw gedroogd. Voor een korte bewaring werd op 'extra intern ventileren' ingezet. Een enkele boer heeft gekozen voor non-stop 'drogen' maar ook zij konden helaas het rot niet geheel onder controle houden.

Tip 4
Scheid de aardappelen die op de kopakker geteeld zijn van de rest door ze in kisten te bewaren of van de aardappelen die nog niet gekeurd zijn.

Op dit moment is het bewaren stabiel. Een enkele bewaarplaats staat nog op 'drogen'.
In België merk je dat de boeren zich afgelopen jaar extra bewust geworden zijn van het feit dat je zonder ventilatie minder/geen controle hebt op het bewaren van je product. Een goed ventilatiesysteem heeft zich bewezen, de goede knollen hebben de boeren hierdoor voor een groot deel kunnen behouden.



Goed advies loont
Het was een bijzonder eerste jaar voor Peter: 'ik heb veel boeren kunnen adviseren bij het optimaal bewaren van hun product. Boeren maakten zich zichtbaar zorgen. Als je dan een bericht ontvangt als bedank voor het advies, doet dat goed. Daar zijn en doen we het tenslotte voor!'

Op naar een nieuw goed bewaarseizoen met nieuwe uitdagingen! De vooruitzichten lijken goed.
Twijfel je over het bewaren van je product? Schakel een bewaarspecialist in!

Bron: Tolsma
Publicatiedatum: