Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU handelsoverschot agrovoeding naar recordhoogten

In mei 2018 bleef de maandelijkse handelswaarde van Europese agroproducten sterk met € 11,2 miljard aan export en € 10 miljard aan import. Voor de export is dit 5,7% lager dan mei vorig jaar, wat een recordjaar was. De waarde van de maandelijkse import lag 8,4% lager in vergelijking met mei 2017, wat resulteert in een maandelijks handelsoverschot voor agrovoeding van € 1,2 miljard - een stijging van 23% ten opzichte van mei 2017. Dit zijn de laatste cijfers van de latest monthly trade report die door de Europese Commissie gepubliceerd worden.

De hoogste stijgingen in maandelijkse exportwaarden in mei 2018 vergeleken met mei 2017 werden geregistreerd voor Marokko (tot € 36 miljoen), Rusland (stijging van € 25 miljoen), Zuid-Afrika (tot € 22 miljoen) en Algerije (een toegevoegde € 20 miljoen). Export naar China en de VS daalden het meest, respectievelijk € 196 miljoen en € 180 miljoen.

Voor sectoren in de sterke drank en plantaardige olie werd hoge exportgroei geregistreerd met een stijging van resp. € 48 miljoen en € 22 miljoen vergeleken met 2017. Daling in de export werd geconstateerd voor vetzuren en waxen (daling van € 92 miljoen), huiden (daling van € 88 miljoen) en melkpoeder (daling van € 80 miljoen.)

Voor de import van EU agrovoeding steeg de waarde van mei 2018 vergeleken met mei 2017 het meest met import uit Chili, Marokko, Tunesië en Egypte, met resp. € 74 miljoen, € 67 miljoen, € 42 miljoen en € 39 miljoen. De importwaarde van Oekraïne, Indonesië, Argentinië en Australië daalden het meest met elk €135 miljoen, €134 miljoen, €101 miljoen en €96 miljoen.

Importdalingen per sector waren het grootst in ongebrande koffie (daling van €161 miljoen), oliezaden en palmolie(daling van €139 miljoen), terwijl alleen de import van tropisch fruit noemenswaardig steeg met €183 miljoen.
Publicatiedatum: