Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Gezamenlijke verklaring LTO, NFO, GroentenFruit Huis en CBL

Sector in actie tegen generiek beregeningsverbod

LTO Nederland, NFO (fruittelers), GroentenFruit Huis en de koepel van  supermarkten CBL zijn tegen een generiek beregeningsverbod, omdat zij de aanvoer en kwaliteit
van  groenten en fruit willen borgen. De consument moet kunnen rekenen op verse groenten en  fruit. Voor LTO Nederland, NFO, GroentenFruit Huis en CBL is duidelijk dat beregenen mogelijk  moet blijven. Als de droogte aanhoudt en het water om gewassen te kunnen beregenen minder lijkt te worden, moeten de verantwoordelijke overheden keuzes maken. De 21 waterschappen kunnen elk voor hun werkgebied een beregeningsverbod afkondigen voor alle gewassen en bepaalde uren van de dag. Dat  zou in de ogen van LTO, NFO, GroentenFruit Huis en CBL geen goede keuze zijn. Dan dreigen met name de groenten ľen fruitteelt en de aanplant van gewassen voor de winter in gevaar te komen."Gewassen lijden op het land en fruit heeft last van zonnebrand en dan moet je kunnen beregenen", zegt LTO bestuurder Trienke Elshof. "Boeren en tuinders snakken naar water. Als in de groententeelt  gewassen als prei, sla, peen en de jonge aanplant voor de bewaargroentes niet beregend kunnen worden, zou niet alleen de kwaliteit, maar ook de hoeveelheid en beschikbaarheid zwaar kunnen tegenvallen. We kunnen niet zonder water is de simpele conclusie. Een algeheel  beregeningsverbod zou een ramp zijn voor boeren en tuinders en ook voor consumenten."

Sectoren
NFO-voorzitter Gerard van de den Anker: "Ook in de fruitsector wordt de situatie door de aanhoudende droogte nijpend. Tot de vroege start van de appel- en perenoogst over ongeveer 4 weken hebben we voor de uitgroei van de vruchten dagelijks water nodig. Zonder water kunnen we de door de consument gevraagde maat niet leveren. Ook pruimen, bramen, bessen en frambozen hebben dagelijks water nodig."

Gert Mulder, algemeen directeur GroentenFruit Huis: "Algemene maatregelen houden onvoldoende rekening met de verschillen in economische impact en winkelbevoorrading. Veel tuinbouwgewassen  worden op meerdere momenten geoogst en verwerkt om in te kunnen spelen op de vraag van de  markt om zo voedselverspilling te voorkomen."

Directeur Marc Jansen van CBL: "Wat wij zien is dat de consumptie van groenten en fruit aantrekt. En  dat is goed, omdat het gezond is en lekker, en vooral in de zomerperiode is het verfrissend. Consumenten eten dan graag salades. De supermarkten moeten weken vooruitkijken. Wat telers nu aanplanten ligt over 4 - 10 weken in het schap of wordt verwerkt  om te kunnen bewaren."

Gewassen
Om een voorbeeld te geven. Spinazie wordt na 20 tot 30 dagen op het land geoogst en heeft om de dag water nodig. IJsbergsla die nu nog een dag of dertig geplant wordt, staat vervolgens 40 -60 dagen op het land, maar moet iedere dag beregend worden. Zo niet, dan is de sla al snel verloren. "Planten die te weinig of geen water krijgen, zijn ook vatbaarder voor ziektes en insecten. Dat heeft direct
gevolg voor de kwaliteit van de groenten", zegt Elshof. "Water is voor de groenten-
en fruitteelt onmisbaar."

"Een beregeningsverbod heeft dus niet alleen consequenties voor dit seizoen, maar ook voor volgende jaren kan het gevolgen hebben. Een algeheel beregeningsverbod is niet verstandig. Moeten we dus niet willen", besluit Elshof.

Publicatiedatum: 6-8-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

17-8-2018 Droogtemaatregelen blijven van kracht
10-8-2018 Leo de Visser: "In 40 jaar niet meegemaakt dat er geen onkruid is"
9-8-2018 Zware windstoten op komst
9-8-2018 "Droogtes schreeuwen om duurzame landbouw"
8-8-2018 "Export winterseizoen zal eerder op gang komen dan in vorige jaren"
8-8-2018 Minister Schouten komt door droogte getroffen telers tegemoet
8-8-2018 VK: Retailers verzocht om telers te steunen in tijd van ongekende uitdagingen
7-8-2018 1976, die andere hete zomer
7-8-2018 Hittegolf stuwt AGF-prijzen Verenigd Koninkrijk omhoog
6-8-2018 Discussie over groenten- en fruitnormen laait op door droogte en hitte
6-8-2018 Europese Commissie treft maatregelen om door droogte getroffen telers tegemoet te komen
19-7-2018 Code geel afgekondigd vanwege aanhoudende droogte
18-7-2018 Zeegroente maakt duidelijk: Antartica kwetsbaarder dan gedacht
18-7-2018 Tsunami treft Mallorca en Menorca
17-7-2018 Nog geen Italiaanse zomer, hagel in Noord-ItaliŰ
12-7-2018 Extreme droogte bewijst: zoetwateraanvoer essentieel voor land- en tuinbouw
12-7-2018 Europese groententeelt zwoegt onder extreme weersomstandigheden
11-7-2018 Zachtfruitoogst heeft weinig hinder van droogte
10-7-2018 Update effecten aanhoudende droogte
9-7-2018 Nederland beschikt nog over voldoende water ondanks droogte