Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Europese Commissie: bereid met spoed voor op alle Brexit-scenario’s

De Europese Commissie roept bedrijven op om zich voor te bereiden op alle mogelijk Brexit-scenario's, inclusief een cliff-edge scenario, waarbij het Verenigd Koninkrijk de EU op 30 maart 2019 verlaat zonder terugtrekkingsakkoord en zonder overgangsperiode. Alle EU-lidstaten, EU-instellingen en stakeholders moeten daarvoor ook alle nodige maatregelen treffen, aldus de Commissie.

Met spoed voorbereiden
De Europese Commissie heeft een factsheet gepubliceerd over enkele belangrijke gevolgen en 7 zaken om rekening mee te houden: 'Per 30 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de interne markt en douane-unie en wordt het een derde land. Bedrijven in de EU moeten zich nu met spoed voorbereiden op het vertrek van het Verenigd Koninkrijk.'

Bedrijven en ondernemers moeten voorbereid zijn op de praktische gevolgen van Brexit, zoals douaneformaliteiten en veranderingen voor de import en export van goederen en diensten. Al die gevolgen kunnen ook ondernemers in hun waardeketen raken. Het volledige overzicht van 7 punten vindt u in de Brexit Preparedness factsheet.

Daarnaast biedt de Europese Commissie u veel sectorspecifieke informatie over alles waar u aan moet denken bij de voorbereiding op Brexit. Die informatie is te vinden in de zogeheten notices to stakeholders.

U staat er niet alleen voor. Het Brexitloket staat voor u klaar
Het bedrijfsleven is zelf verantwoordelijk om zich voor te bereiden op de gevolgen van Brexit. Een gedegen voorbereiding kost tijd en capaciteit. Waarschijnlijk is er pas op een laat moment zekerheid over de uitkomst van de onderhandelingen. Mogelijk te laat om dan nog met de noodzakelijke voorbereidingen te starten.

Maar als bedrijf staat u er niet alleen voor. Het Brexitloket van de Rijksoverheid staat voor u klaar. Wilt u controleren wat u nog moet doen om u voor te bereiden op de Brexit? Wilt u weten of er nog onverwachte gevolgen voor u zijn? Doe de Brexit Impact Scan! Daarin komen de 7 punten van de Europese Commissie ook naar voren. Of neem contact op met het Brexitloket klantcontactcentrum. Onze medewerkers staan u graag te woord over de telefoon of via e-mail.

Brexit heeft sowieso gevolgen
De EU onderhandelt intensief over een overeenkomst met het Verenigd Koninkrijk om te zorgen dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zo soepel mogelijk verloopt voor burgers en bedrijven.

Het is echter niet zeker dat er op de Brexit-datum een geratificeerde terugtrekkingsovereenkomst van kracht is. Inclusief een overgangsperiode, waarbij het Verenigd Koninkrijk onderdeel blijft van de Europese interne markt en de douane-unie. Dus vergelijkbaar met hoe het nu is. Daarom zijn er al voorbereidingen getroffen om te proberen te zorgen dat EU-instellingen, lidstaten en private partijen voorbereid zijn. Bovendien is het sowieso belangrijk dat u zich nu al voorbereid op de situatie na het einde van die mogelijke overgangsperiode.


Bron: Brexitloket

Publicatiedatum: 7-8-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-8-2018 Schotse telers hebben tekort aan seizoenswerkers
21-8-2018 Touwtrekken tussen FED en Trump: wie heeft de grootste spierballen?
21-8-2018 Aanduiden kuubkisten verplicht
20-8-2018 Ongeveer 40% van het groente- en fruitafval in Europa is vermijdbaar
20-8-2018 "Open de Europese markt voor alle Afrikaanse producten"
20-8-2018 "Certificeringssystemen spelen belangrijke rol in verduurzaming handelsketens"
17-8-2018 Zimbabwe: "Landhervorming wordt niet teruggedraaid"
17-8-2018 Bestuurlijke paniek rondom 'Polenhotel' Maasdijk
17-8-2018 Zuid Afrikaanse Hortgro roept op tot landhervorming
17-8-2018 Saoedi-Arabië, een groeiende Spaanse exportmarkt
16-8-2018 Belastingdienst merkt droogte voor boeren en tuinders aan als ‘bijzondere omstandigheid’
16-8-2018 "Val Turkse lira levert ons meer op"
16-8-2018 What’s in the name?
15-8-2018 Brexit-onderhandelingen weer van start
15-8-2018 Europese huishoudens verspillen jaarlijks ruim 17 miljard kilo AGF
15-8-2018 België voor de rechter in dossier rond seizoenarbeid
15-8-2018 Betaalgedrag van bedrijven is verslechterd sinds aangescherpte wetgeving
15-8-2018 Hoe om te gaan met de VS-sancties tegen Iran?
14-8-2018 Handel met Turkije gestegen in 2017
10-8-2018 J.R. Simplot sluit licentieovereenkomst voor gebruik van CRISPR-Cas9 techniek