Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gecombineerde bewaring in het noorden van Groningen

Op het akkerbouwbedrijf van familie Duisterwinkel in 't Zandt worden pootaardappelen, zaaiuien, winterpeen, graan en suikerbieten geteeld. Martin en zijn beide zoons Martinus en Menko hebben ervoor gekozen om een bewaarloods bij te bouwen voor de opslag van aardappelen en uien. Voorheen werd er nog veel product los gestort opgeslagen, maar deze opslaglocaties waren verouderd. Er is daarom bewust gekozen voor een kistenbewaring om het product gerichter te kunnen drogen en flexibeler te zijn.



Duisterwinkel vertelt dat ze ventilatiesystemen van verschillende fabrikanten hebben bekeken. Na meerdere plezierige gesprekken te hebben gehad met verkoper Henk Havelaar is er voor Mooij Agro gekozen. De makkelijke bediening van de Croptimiz-r en het scherpe aanbod gaven uiteindelijk de doorslag.

In 2017 werd er gestart met de bouw door Miedema Bouw uit Grijpskerk. De nieuwe bewaarloods bestaat uit zes cellen van verschillende groottes. Duisterwinkel had al een goede ervaring met blaasventilatie en vandaar dat alle cellen zijn voorzien van een blaasventilatiesysteem met Every-Air van Mooij Agro. De eerste cel is uitgerust met zwaardere EC- ventilatoren voor het drogen van de uien. Cel twee wordt gebruikt voor het drogen van de aardappels. In de volgende twee cellen is een mechanische koeling geplaatst. Daarop volgen de grootste en de kleinste cel van de bewaarloods. De laatste is geschikt gemaakt voor het toepassen van Talent.

Na het één seizoen in gebruik te hebben gehad zijn ze tevreden. "Het was een nat najaar, maar we hebben grote bewaarproblemen buiten de deur kunnen houden. Door het gebruik van gaskachels konden we gericht drogen. Dit was in onze oude bewaring een grotere uitdaging geweest. Ook over de enorme inzet van de installateurs en de verkoper om alles voor de oogst klaar te krijgen zijn we erg te spreken."

Bron: Mooij Agro
Publicatiedatum: